Ce organe de plante culegem și când?


Plantele sunt indispensabile vieții:  oamenii și toate animalele depind de plante pentru a se hrăni, deoarece ele sunt singurele forme de viață capabile să folosească energia soarelui pentru a  produce hidrați de carbon, proteine, grăsimi, vitamine și alte substanțe organice. Mai mult decât atât, plantele contribuie într-o manieră decisivă la echilibrul ecologic, împiedică eroziunea solului, îmbogățesc atmosfera cu oxigen, înmagazinează apa și fertilizează solul.

 

Importanța plantelor medicinale constă în multitudinea de substanțe vindecătoare naturale pe care le conțin și care nu produc efecte secundare ca și medicamentele chimice, care omoară omul încet și sigur.  Însă nu toate părțile unei plante medicinale conțin principiile ei active, iar perioada în care se culeg este foarte importantă, pentru a putea beneficia de doza maximă de principii active pe care le deține. Așadar trebuie ținut cont de următoarele aspecte:

  • FLORILE se culeg la începutul înfloririi, când corola nu este în întregime deschisă; acesta este momentul când petalele conțin maximum de principii active;
  • FRUNZELE se culeg când planta începe să înflorească, înainte ca florile să se dezvolte;
  • MUGURII se culeg la începutul primăverii;
  • TULPINELE se culeg imediat după creșterea funzelor, dar înainte de apariția florilor;
  • INFLORESCENȚELE se culeg în aceeași perioadă ca florile, prin tăiere, pentru a nu distruge tulpina;
  • SCOARȚA se recoltează la începutul primăverii înainte de perioada de înflorire, căci atunci seva circulă foarte abundent prin tulpină și ramuri; acesta este momentul când ea se desprinde foarte ușor de trunchi;
  • RĂDĂCINA și RIZOMII se culeg toamna când toate frunzele au căzut deja sau primăvara când ele încep să crească; înainte de a conserva rădăcina și rizomii, ele trebuie bine spălate pentru a elimina pământul și insectele care se găsesc eventual lipite de ele; nu se perie și nu se zgârie cu nimic rădăcinile și rizomii pentru a nu elimina stratul superficial care conține multe principii active.

 

CONSERVAREA CORECTĂ A PLANTELOR DE LEAC

 

Prima etapă în conservarea plantelor de leac acasă este USCAREA lor.

Procesul de uscare constă în eliminarea progresivă a apei din ele. O plantă umedă, care nu a fost uscată bine, devine victimă ușoară a bacteriilor și ciupercilor care o atacă, producând substanțe toxice și provocând alterarea principiilor active din plantă. Bacteriile au nevoie de peste 40% umiditate pentru a se înmulți iar ciupercile au nevoie de aproximativ 20% umiditate pentru a se reproduce. O plantă bine uscată nu conține mai mult de 10% umiditate. Iată de ce este atât de importantă uscarea corectă a plantelor medicinale.

 

RECOMANDĂRI

 

  • În zilele călduroase florile și inflorescențele se usucă între 4 și 8 zile, frunzele și tulpinile între 3 și 7 zile, scoarța, rădăcinile și rizomii între 20-30 de zile (scoarța, rădăcinile și rizomii sunt uscate atunci când se rup cu zgomot).  În perioadele mai reci, se lasă câteva zile în plus.
  • Uscarea nu trebuie făcută niciodată la soare pentru că plantele pierd din principiile active, în special uleiurile volatile.  Plantele trebuie uscate numai la umbră, în locuri bine aerisite și ferite de praf.
  • Organele plantelor recoltate se pun întotdeauna pe suport de hârtie ( să nu fie imprimată!! - ziar de exemplu ) sau carton, întinse apoi pe pământ sau etajere, niciodată pe gresie sau ciment; plantele se așează în strat subțire și se amestecă ușor în fiecare zi.
  • Florile sau inflorescențele care nu-și pierd ușor petalele pot fi prinse în buchețele și suspendate cu capul în jos la umbră în locuri bine aerisite; se pot acoperi cu hârtie pentru a le feri de lumină și pentru a-și păstra culoarea;
  • Fructele pot fi uscate și ele întinse sau înșiruite pe o sfoară și suspendate mai multe zile, în funcție de fruct - până când scot un sunet sec dacă sunt lovite una de alta și se pot sfărâma ușor cu degetele. 

O plantă medicinală uscată corect își păstrează mirosul.

 

După ce plantele sunt uscate corespunzător, urmează etapa a douaAMBALAREA și DEPOZITAREA.

Plantele uscate se pun în pungi/saci de hârtie, recipiente de carton, sticlă sau ceramică. Niciodată nu se pun în materiale plastice sau de aluminiu. După ce au fost ambalate, ele se depozitează într-un loc închis, curat și uscat. Lumina, cădura și umiditatea sunt principalii factori care deteriorează plantele uscate.

 

Ca o regulă generală, plantele medicinale uscate și depozitate corespunzător se păstrează maxim 1 an de zile cu maximul de principii active. După 1 an, proprietățile lor sunt considerate reduse. Excepție fac rădăcinile și rizomii, care își păstrează principiile active intacte timp de 2 ani. De aceea este indicat să punem pe ambalaje o etichetă cu numele plantei și data când a fost culeasă. 

 Atenție la termenul de valabilitate când cumpărați ceaiuri din comerț!!!

 

 

Autor: Plante de leac

 

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0