Leacuri pentru subțierea sângelui


SÂNGELE ÎNGROȘAT este un pericol pentru organism deoarece produce tulburări circulatorii grave care pot duce deseori la deces. Sângele prea gros este frecvent cauza accidentelor vasculare cerebrale sau a atacurilor de cord. Medicamentele din industria farmaceutică, așa-numiții diluanți de sânge, de fapt nu subțiază sângele, ci împiedică trombocitele să se aglomereze, astfel încât sângele să poată continua să curgă normal. Prin urmare, medicamentele chimice sunt de fapt inhibitori ai agregării plachetare. Aceste medicamente au și multe efecte secundare. Din fericire însă există metode naturale de subțiere a sângelui, fără efecte secundare.

 

 CARE SUNT CAUZELE SÂNGELUI PREA GROS?

 

De multe ori cauzele sângelui îngroșat sunt hidratarea insuficientă, lipsa unei activități fizice, alimentația greșită, stresul și fumatul. Pe lângă acestea, anumite boli (de exemplu diabetul, reumatismul, bolile autoimune, obezitatea etc) și medicamentele chimice pot provoca, de asemenea, îngroșarea sângelui. 

 

MĂSURI DE PREVENIRE A SÂNGELUI GROS

 

Cele mai eficiente, rapide și sigure măsuri de prevenire a sângelui gros sunt hidratarea suficientă, activitatea fizică, alimentația sănătoasă și renunțarea la fumat. Uneori pare greu și să bea omul suficientă apă zilnic, darămite să mai facă și puțin sport. De aceea trebuie renunțat măcar la comoditate. De exemplu, să se folosească scările în loc de lift, bicicleta și mersul pe jos în loc de mașină și mijloace de transport în comun de câte ori este posibil, plimbări zilnice în ritm alert etc. Mișcarea stimulează viteza fluxului sanguin și nu se formează depuneri pe vasele de sânge. Mișcarea face ca întregul sistem cardiovascular să funcționeze. Sportul de anduranță (alergarea, ciclismul) este cel mai indicat remediu pentru sângele prea gros, pentru problemele cardiace și pentru hipertensiunea arterială, și totodată le previne. Înotul este de asemenea, un alt mod excelent de a preveni îngroșarea sângelui și formarea cheagurilor de sânge. Sportul scade și stresul și aduce bucurie.

Atenție! Sângele poate stagna și din cauza suprasolicitării fizice, a imobilității prelungite sau a poziției așezate timp îndelungat. 

 

Sângele gros se poate aglomera rapid, poate împiedica fluxul sanguin sau poate duce la un blocaj vascular complet. De aceea trebuie să cunoaștem și alimentele care subțiază sângele și protejează împotriva formării cheagurilor de sânge și care au totodată o influență pozitivă asupra sistemului cardiovascular. Dar înainte de asta, să ne lămurim care este importanța hidratării în diluarea sângelui.

 

Apa este primul remediu natural și totodată cel mai la îndemână. Când corpul este bine hidratat, sângele conține suficientă apă. În cazul în care nu se bea destulă apă, sângele devine mai dens, se îngroașă, iar fluxul lui este mai lent și ca urmare crește tensiunea arterială. Când corpul este deshidratat, acesta produce mai mult colesterol pentru a împiedica pierderea de apă din celule, astfel că lipsa apei, crește și colesterolul. Când nivelul colesterolului crește, acesta începe să se acumuleze în interiorul vaselor de sânge sub formă de plăci. Aceste depuneri îngreunează circulația sângelui, îngustează arterele și apare riscul de tromboză, atac de cord și accident vascular cerebral.

De aceea în cazurile de caniculă, se recomandă o hidratare adecvată, mai ales pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare. În cazul bolilor cardiovasculare riscul formării de cheaguri de sânge este crescut. Pentru a preveni coagularea sângelui și pentru a preveni formarea de noi cheaguri de sânge, sângele trebuie diluat, subțiat. Cu ajutorul apei, sângele rămâne subțire.

 

Despre cum se poate omul îmbolnăvi singur pentru că nu bea suficientă apă, puteți citi mai multe aici. 

 

 

ALIMENTAȚIA CARE SUBȚIAZĂ SÂNGELE 🩸

 

🩸Păducelul subțiază sângele și este un remediu de neegalat în tulburări de ritm cardiac – tahicardie, aritmie (palpitații), extrasistole, insuficiență cardiacă, cardiopatie ischemică, angină pectorală, hipertensiune arterială (previne și combate), tensiune arterială oscilantă și afecțiuni cardiovasculare care apar pe fond nervosMai multe despre păducel am scris aici. 

 

🩸Ananasul conține bromelaină, o enzimă importantă care subțiază sângele. Consumul regulat de ananas menține sângele subțire. 

 

🩸Ceapa, leurda și usturoiul diluează sângele. Bunicii noștri erau foarte inspirați deoarece alături de slănină, mâncau mereu și ceapă. Ceapa efectiv blochează complet efectele nocive ale alimentelor grase și menține sângele subțire. Leurda, usturoiul alb și negru diluează sângele, curăță colesterolul și previn aglomerarea trombocitelor, reduc riscul de accidente vasculare cerebrale și atacuri de cordDespre leurdă am scris aici iar despre ce este usturoiul negru și ce beneficii are am scris aici.

 

🩸Ghimbirul, cuișoarele, scorțișoara, piperul roșu Cayenne au un efect de subțiere a sângelui și previn formarea chegurilor de sânge și dezvoltarea trombozei. Ghimbirul subțiază sângele atunci când este luat în doze mari. Consumat în ceai sau în preparate culinare, cantitatea absorbită de organism este prea mică pentru un tratament de diluare a sângelui, el fiind în aceste cazuri excelent ca măsură preventivă, deoarece îmbunătățește și circulația sângelui. Pentru un tratament de diluare a sângelui există produse foarte concentrate cum ar fi tinctura de ghimbir sau extractele. Uleiul esențial de scorțișoară are un efect anticoagulant rapid, comparativ cu preparatele culinare pudrate doar cu scorțișoară.

 

🩸Chili împiedică formarea cheagurilor de sânge. De exemplu, principalul motiv pentru care cheagurile de sânge și bolile cardiovasculare  sunt atât de rare în rândul thailandezilor este că ei consumă zilnic mâncare condimentată cu ardei iute chili.

 

🩸Cicoarea deține în rădăcină cea mai mare cantitate de inulină dintre toate plantele medicinale. Inulina este o fibră cu un puternic efect probiotic, care subțiază sângele și are o acțiune rapidă de reducere a colesterolului. Există comercializată cafea din cicoare, care se fierbe ca o cafea normală sau cafea din cicoare varianta instant, care se pregătește ca un nes(cafe). Despre cicoare am scris mai multe aici.

 

🩸Busuiocul proaspăt consumat de două sau trei ori pe săptămână menține sângele subțire.

 

🩸Toate legumele cu frunze verzi, broccoli, kale, diluează sângele. 

 

🩸Acizii grași omega-3 din uleiul de cânepă și din uleiul de in, din uleiul de somon, hering, macrou și ton, diluează sângele, scad colesterolul, previn agregarea trombocitelor și cresc fluxul de sânge către creier. Uleiul de creveți polari (din Oceanul Arctic) oferă noua generație de acizi grași omega 3, și mai puternică. Acest ulei și se găsește sub formă de capsule în magazinele naturiste și în unele farmacii. Omega 3 schimbă literalmente forma trombocitelor din sânge și ca urmare ele nu mai pot adera una la cealaltă ca să formeaze cheaguri de sânge. 

 

🩸Aspirina vegetală subțiază sângele, menține fluiditatea sângelui, are capacitatea de a preveni îngroșarea vaselor de sânge, putând preveni cu succes infarctul, deoarece previne depunerea de colesterol pe vasele de sânge, pe arterele coronare. Mai multe despre aspirina vegetală vs aspirina de sinteză am scris aici.

 

🩸Turmericul ( curcuma) împiedică aglomerarea trombocitelor din sânge și astfel previne formarea cheagurilor de sânge. Turmericul are un efect foarte puternic și de diluare a sângelui. 

 

🩸Ciocolata neagră subțiază sângele, îmbunătățește circulația sanguină, are proprietăți anticoagulante și previne afecțiunile cardiovasculare.

 

🩸Uleiul de măsline are un efect pozitiv asupra vaselor de sânge și favorizează fluxul sanguin. Consumul regulat al uleiului de măsline duce la scăderea activității trombocitelor și previne atât tromboza, cât și embolia. 

 

🩸Vitamina E acționează ca un antagonist al vitaminei K care este coagulantă. Vitamina E protejează împotriva depunerilor din vasele de sânge și acționează ca un diluant natural al sângelui. Avocado, semințele crude de floarea soarelui, alunele, migdalele și uleiul de măsline au un conținut ridicat de vitamina E.

  

🩸Quercitin este supranumit și regele flavonoidelor, subțiază sângele și previne bolile cardiovasculare. Cea mai mare cantitate de Quercitin se află în coaja de gutuie, apoi în ceapa roșie și ceapa galbenă. 

 

🩸Acerola, măceșele, rodiile, lămâile subțiază sângele deoarece conțin cantități mari de vitamina C.

Vitamina C este un puternic antioxidant care captează radicalii liberi responsabili cu declanșarea bolilor și îi face inofensivi, fluidizează fluxul sanguin și prin urmare, are un efect preventiv asupra tuturor bolilor asociate cu arteroscleroza, inclusiv hipertensiunea arterială, accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord. Vitamina C asigură suprafața netedă a pereților interiori ai arterelor, astfel încât colesterolul și alte substanțe nocive pentru organism nu pot să se acumuleze pe pereții arteriali.

ATENȚIE! Vitamina C sintetică nu are aceleași beneficii ca și vitamina C naturală. De aceea este important să se consume fructe, legume bogate în vitamina C sau să se administreze suplimente alimentare din 100% extrase naturale. 

 

🩸Sfecla roșie, varza roșie, dudele negre, zmeura, vinul roșu, ceaiul verde, spirulina, algele în general, oțetul de mere, hreanul, țelina, Ginkgo Biloba, anghinarea, șofranul, cacaoa, fisticul, nucile caju, kaki, fulgii de ovăz, hrișca, cimbrul, oregano, mierea, propolisul  diluează sângele și combat coagularea lui, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge și afecțiunile cardiovasculare și cerebrale care apar ca o consecință a acestora. 

 

 

 🛑ATENȚIE! 

 

Dacă deja luați medicamente chimice pentru diluarea sângelui, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră înainte de a consuma alimentele care diluează sângele în mod natural.

 

 

 

ALIMENTE INTERZISE - care trebuie evitate 

 

Nu este suficient doar a include în alimentație alimentele care ajută la subțierea sângelui. Trebuie de asemenea să se reducă sau să se elimine total alimentele care contribuie la îngroșarea sângelui. 

 

⛔Cap de listă sunt produsele lactate, cu excepția kefirului. Despre beneficiile extraordinare ale kefirului am scris aici. 

Celelalte produse lactate contribuie fără excepție, într-o măsură mai mare sau mai mică la îngroșarea sângelui.

 

Urmează băuturile alcoolice, care îngroașă și ele sângele, cu excepția vinului roșu și a șampaniei, care consumate strict ca medicament ajută la subțierea sângelui. Despre beneficiile vinului roșu am scris mai multe aici.  Șampania este o excepție a vinului alb, care are proprietăți anticoagulante și antitrombotice. ATENȚIE! Consumul în cantități mari de vin roșu și șampanie au efect invers și pot contribui la formarea cheagurilor de sânge și la deteriorarea vaselor de sânge.

 

Grăsimile animale, mezelurile se descompun în compuși lipidici iar excesul se depune în țesutul subcutanat precum și pe vasele de sânge. Nu trebuie neapărat să se excludă complet grăsimile animale dar alimentația zilnică trebuie să conțină majoritar cereale, legume și fructe. Foarte importante și benefice pentru sănătate sunt zilele de post săptămânale, când nu se consumă deloc astfel de produse. De aceea cele 4 posturi de peste an pe langă rolul și rostul lor spiritual, ajută omul să-și recupereze și sănătatea fizică. 

 

Orezul, cartofii și absolut toate alimentele care conțin o cantitate mare de amidon se transformă în organism în carbohidrați, ceea ce contribuie la o creștere bruscă a nivelului zahărului din sânge și la îngroșarea acestuia.

De aceea atunci când se consumă orez, cartofi sau alte alimente cu conținut ridicat de amidon ESTE FOARTE IMPORTANT ca ele să fie preparate cu mirodenii sau alimente care subțiază sângele, de exemplu cu turmeric, piper roșu Cayenne, cuișoare, scorșițoară, șofran, cimbru, busuioc, usturoi, ceapă etc

 

De asemenea, toate alimentele grase, afumate, prea sărate și prea dulci, mâncarea fast-food, produsele semi-preparate, alimentele care conțin grăsimi Trans (adică grăsimi ARTIFICIALE care UCID lent), îngroașă sângele, afectează fluxul de curgere al acestuia și contribuie la formarea cheagurilor de sânge. Despre grăsimile trans, ce sunt și care sunt alimentele care le conțin am scris mai multe aici.

 

 

 RECOMANDĂRI GENERALE 

 

  • Beți zilnic suficientă apă ( 2-3 litri)  iar în zilele caniculare măriți cantitatea.
  • Atunci când mâncați alimente grase nu uitați de ceapă. Așa cum am scris mai sus, ceapa blochează complet efectele nocive ale alimentelor grase și menține sângele subțire. Deci alături de alimente grase, consumați OBLIGATORIU ceapă roșie sau galbenă. 
  • Consumați zilnic indiferent de anotimp fructe și legume bogate în vitamina C și fibre.
  • Schimbați-vă obiceiurile alimentare, introducând zilnic în alimentație alimente din lista celor care subțiază sângele și evitați alimentele din lista celor care îngroașă sângele. Dacă nu puteți evita alimentele interzise, faceți obligatoriu combinații salvatoare, consumând la aceeași masă alături de alimentele care îngroașă sângele și alimente care îl subțiază.
  • Faceți mișcare zilnic. Dacă nu puteți practica un sport, măcar faceți zilnic plimbări în ritm rapid și evitați comoditatea. Alegeți mersul pe jos sau bicicleta de câte ori se poate, chiar dacă nu aveți chef, chiar plouă sau vă grăbiți. Sângele dumneavoastră vă va fi recunoscător. 💗
  • În condițiile actuale este greu să stai departe de stres. Însă, sub efectul stresului, organismul produce mai multe grăsimi în sânge pentru a furniza energie și astfel crește colesterolul și se îngroașă sângele. Reconectarea la natură, petrecerea timpului liber în natură nu la TV, somnul odihnitor, gândurile frumoase și luminoase, bucuria, lectura, activitatea fizică și nu în ultimul rând rugăciunea, CREDINȚA și participarea la slujbele bisericești, combat eficient stresul. Ca să scăpăm de stres trebuie să ne detașăm periodic de toate problemele lumești, să conștientizăm faptul că noi nu putem controla nimic exterior nouă, chiar dacă uneori așa pare. Tot ceea ce putem controla se află în interiorul nostru și ceea ce putem face este să ne schimbăm atitudinea și poziția interioară față de evenimentele și situațiile de viață pe care le trăim. 

 

 

 Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0