TARTA POPII

  - CU VIN FIERT, MERIȘOARE, FULGI DE OVĂZ, STRUGURI ȘI NUCI -

TARTĂ DE POST


 

MOD DE PREPARARE

 

📌 INGREDIENTE:

 

🤍 Aluat fraged de post

  • 330 gr făină
  • 100 ml ulei (ulei de rapiță am folosit eu)
  • 130 ml apă caldă
  • 8 gr praf de copt
  • un vârf de cuțit de sare

🤍 Umplutură:

  • 1 litru lapte ovăz (sau orice alt lapte vegetal)
  • 200 gr fulgi de ovăz mai mărunțiți
  • 100 gr merișoare confiate 
  • 1 lingură cu vârf cu cacao
  • 2 fiole esență de rom
  • vin roșu sec 
  • scorțișoară după gust
  • o priză de sare (eu folosesc sare roz de Himalaya)

🤍  Decor:

  • sâmburi de nuci
  • merișoare
  • struguri
  • sirop de arțar

 

 

Pasul 1: - am făcut un terci de ovăz: într-o oală am pus la fiert laptele vegetal, fulgii de ovăz și priza de sare și am amestecat cu o lingură de lemn continuu câteva minute, până când terciul a început să se îngroașe bine, apoi l-am tras de pe foc. Terciul trebuie să fie mai gros.

 

Pasul 2: - am pus într-un vas mai mic merișoarele și am turnat peste ele vinul atât cât să le acopere total, apoi am pus multă scorțișoară, am amestecat și le am pus la foc. Le am lăsat să fiarbă la foc până n-au mai rămas în vas decât merișoarele, care par caramelizate la final. (vezi galeria foto)

 

Pasul 3: - am luat merișoarele de pe foc și le am pus peste terciul de ovăz, am adăugat cacao și esență de rom.  Merișoarele sunt confiate, deci au zahăr adăugat, dar dacă doriți compoziția mai dulce, puteți acum adăuga ceva care îndulcește: pastă sau sirop de curmale, sirop de arțar, miere sau zahăr, după gust.

 

Pasul 4: - până se răcește bine compoziția, am pregătit aluatul fraged de post: am pus într-un bol toate ingredientele și am amestecat cu o lingură de lemn până s-a format aluatul, apoi am frământat 2-3 minute doar. Am întins aluatul cu făcălețul și am pus în forma unsă cu puțin ulei. Am folosit o formă mai înaltă cu diametrul 26 cm.

 

Apoi am întins peste aluat compoziția răcită și deasupra am pus nuci și merișoare. Am pus tarta în cuptorul preîncălzit la 200 de grade fără ventilație, timp de 40 de minute. După ce s-a răcorit am ornat cu boabe de struguri. În farfurie am stropit cu sirop de arțar. 

 

Este o tartă cremoasă, sănătoasă, aromată și tare gustoasă! După galeria foto găsiți și beneficiile. 

 

 

BENEFICII

 

TERCIUL DE OVĂZ  conține o fibră cunoscută sub denumirea de beta-glucan care reduce colesterolul existent și în același timp protejează vasele de sânge împotriva depunerilor noi de colesterol.

 

Terciul de ovăz reglează tensiunea arterialăreglează nivelul de zahăr din sânge, ajută la îndepărtarea poftei de dulce, oferă o stare de sațietate rapidă, care reduce mult consumul de alimente, fiind astfel aliat prețios și în lupta cu kilogramele. Terciul de ovăz totodată previne fluctuaţiile glicemiei și reduce riscul apariției diabetului de tip 2.

 

Terciul de ovăz susține sănătatea oaselor, previne infecţiile bacteriene şi virozele respiratorii, întărește sistemul imunitar, este diuretic, calmează durerile din colicile renale şi vezicale, stimulează digestia, are efect laxativ, este foarte indicat și în inflamația colecistului (în criză de fiere).

 

Deoarece terciul de ovăz se digeră ușor și are un efect antiinflamator asupra mucoasei gastrice, el remediază și problemele de balonare, fiind garanția a unui abdomen plat.  

Mai multe despre terciul de ovăz am scris aici.

  

MERIȘOARELE sunt foarte bogate în vitamina A, vitamina B1 și B2, vitamina C, fosfor, potasiu, calciu, tanini, fibre, Omega 3,6,9, au o cantitate impresionantă de antioxidanți - care previn îmbolnăvirea organismului, neutralizând radicalii liberi. Despre importanța antioxidanților și despre radicalii liberi am scris mai multe aici.

 

Merișoarele sunt detoxifiante, previn formarea pietrelor la rinichi ( și ajută la eliminarea celor existente de dimensiuni mici ) și la vezica urinară, fiind un leac bun în toate afecțiunile aparatului urinar. Îmbunătățesc metabolismul și digestia, fortifică sistemul imunitar, cresc acuitatea vizuală, protejează inima, scad colesterolul, previn cancerul de sân, de prostată, de colon și de plămâni.

 

STRUGURII ȘI VINUL ROȘU cresc nivelul de oxid nitric din sânge, prevenind formarea cheagurilor de sânge și menținând sănătatea cardiovasculară, reducând riscul de atacuri de cord și oprind debutul unor afecțiuni grave.

Coaja și sâmburii strugurilor roșii/negri conțin resveratrol - un antioxidant renumit, care se eliberează și în procesul de fermentare a mustului, deci există și în vinul roșu. 

 

Resveratrolul are proprietăți antiinflamatorii care diminuează riscul de ateroscleroză, de fibroză a miocardului, previne obezitatea deoarece împiedică depunerea grăsimilor, creşte toleranţa la glucoză, îmbunătăţeşte funcţia de producere a insulinei şi împiedică instalarea sindromului metabolic. Resveratrolul scade nivelul colesterolului ”rău” (LDL) și crește nivelul colesterolului ”bun” (HDL), îmbunătățește memoria, previne pierderea auzului, crește imunitatea organismului, are efect antibacterian, scade glicemia și reduce riscul apariției unor afecțiuni neurodegenerative ( Alzheimer, Parkinson etc). Resveratrolul este totodată cel mai puternic fixator de calciu, care alături de sport, previne și combate eficient osteoporoza. 

 

Mai multe despre struguri și vinul roșu am scris aici.

 

PUDRA DE CACAO conține antioxidanți puternici, flavonoide, vitaminele din complexul B, calciu, magneziu, potasiu, zinc, fier, fosfor.

 

Pudra de cacao previne bolile cardiovasculare, ajută la buna funcționare a creierului, stimulează memoria, încetinește procesul de îmbătrânire al organismului, reglează tensiunea arterială , curăță vasele de sânge, combate tristețea, depresia și induce o stare de bine și de bună dispoziție.

Pudra de cacao previne boala Alzheimerdiabetul zaharat de tip II și scade riscul apariției cancerului.

 

 

NUCILE conțin vitamina D și triptofan - un aminoacid esențial pe care organismul îl transformă în serotonină. 

 

VITAMINA D, care se formează în organism doar la expunerea pielii la lumina solară, nu se mai produce în mod natural toamna și iarna. O carență de vitamina D duce la scăderea imunității, frecvente dureri de oase, slăbiciune musculară, stare de somnolență, probleme cu vederea, oboseală, sete permanentă. 

 

SEROTONINA este un hormon, numit și hormonul fericirii - deoarece influențează radical starea de spirit a unei persoane și poate controla nivelul tensiunii arteriale. Producția de serotonină este și ea stimulată de lumina solară. Lipsa luminii solare scade serotonina, fenomen care duce la tulburări emoționale, la stări de deprimare, la creșterea tensiunii arteriale, la stări de stres, iritabilitate etc.

Nimic nu este la întâmplare în natură, de aceea nucile ajung la maturitate exact când soarele nu mai strălucește pe cer.

 

Mai multe despre nuci și beneficiile lor am scris aici.

 

SIROPUL DE ARȚAR se obține din seva care se extrage din arțar. Din 50 litri de sevă se obține cca 1 litru de sirop de arțar. Este un îndulcitor natural, cu multe beneficii pentru sănătate, care conține mulți antioxidanți, zinc, mangan, calciu, potasiu și fier. Siropul de arțar întărește sistemul imunitar, are proprietăți antiinflamatoare, reduce inflamația, menține sănătatea prostatei, încetinește procesul de îmbătrânire, hidratează pielea din interior.

 

Poftă bună! 

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0