TARTĂ DIMITRIE

 - CU DOVLEAC, MERE ȘI NUCI -

TARTĂ DE POST


 

Am numit această tartă Dimitrie, în amintirea tatălui meu care purta numele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. 🧡

Este o tartă de toamnă, care umple casa cu miros de dovleac copt, mere coapte și scorțișoară. 

Se face foarte ușor și se termină foarte repede.🏵️

 

MOD DE PREPARARE

 

📌 INGREDIENTE:

 

🤍 Aluat fraged de post

  • 330 gr făină
  • 100 ml ulei (ulei de rapiță am folosit eu)
  • 130 ml apă călduță
  • 8 gr praf de copt
  • un vârf de cuțit de sare

🤍 Umplutură:

  • 1 dovleac mediu spre mic ( cca 750 grame )
  • 4 mere
  • 1 lingură de griș
  • 4 linguri de sirop de arțar ( sau 2 -3 linguri de zahăr brun )
  • 1 linguriță scorțișoară sau după gust

🤍  Decor:

  • câteva feliuțe de dovleac
  • sâmburi de nuci
  • sirop de arțar

 

Am curățat dovleacul de coajă, am păstrat câteva feliuțe pentru decor și restul l-am ras pe răzătoarea mare. Apoi l-am călit în foarte puțin ulei până s-a înmuiat. Dacă puneți zahăr, el se adaugă acum cănd se călește dovleacul ras. Dacă puneți sirop de arțar, el se adaugă doar după ce s-a călit dovleacul și s-a răcit.

 

Până s-a răcit dovleacul, am făcut aluatul: am pus toate ingredientele într-un bol și am amestecat cu o lingură de lemn până s-a format aluatul, apoi am frământat 2-3 minute doar. Am întins aluatul cu făcălețul și l-am pus în tava unsă cu puțin ulei. L-am întins frumos și pe margini apoi l-am înțepat cu furculița. Eu am făcut această tartă într-o formă mai înaltă cu diametrul 26 cm. 

 

După ce dovleacul s-a răcit, l-am pus peste aluat. Deasupra am presărat grișul și am așezat merele decojite și rase pe răzătoarea de castraveți, am presărat scorțișoara și am aranjat feliuțele de dovleac pe care le-am păstrat de la început.

 

Am pus tarta în cuptorul preîncălzit la 200 de grade fără ventilație, timp de 30 de minute. După acest timp am scos tava și am presărat sâmburii de nucă, apoi am mai lăsat la cuptor încă 10 minute. După ce s-a răcorit am stropit tarta cu sirop de arțar. Dacă vă place mai dulce, puteți stropi cu sirop de arțar și feliile tăiate.

 

BENEFICII

 

DOVLEACUL conține în cantități mari fibre digestive (care ajută și la eliminarea kilogramelor), fiind un furnizor important de vitamine (vitaminele B, C, E, beta-caroten ca precursor al vitaminei A) și minerale (inclusiv potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc).

 

Secretul vindecător al dovleacului se află chiar în culoarea lui portocalie. Culoarea portocalie este dată de beta-caroten, care acționează ca un antiinflamator puternic, fiind un antioxidant excepțional, care este convertit de organism în pro-vitamina A. Beta-carotenul, fiind un important și excelent antioxidant, împiedică oxidarea celulelor şi protejează organismul de radicalii liberi, despre care am scris mai multe aici. Oxidarea celulară este un factor major, implicat în apariţia bolii Parkinson, Alzheimer, diabet, ateroscleroză, osteoporoză, cancer, tumori. Dovleacul, fiind atât de bogat în beta-caroten, are puterea de a preveni toate aceste afecțiuni. Beta-carotenul protejează și pielea de efectele dăunătoare ale radiaţiilor ultraviolete, întărește vederea și reduce semnificativ riscul de boli ale inimii.

 

!ATENȚIE! Prin fierbere/coacere, cantitatea de beta-caroten CREȘTE cu 15%. (valabil și pentru morcovi - a căror culoare portocalie este dată tot de beta-caroten, și despre care unii cred că dacă îi consumă cruzi, sunt mai sănătoși).

Mai multe despre dovleac și beneficiile lui am scris aici.

 

Când lumina solară începe să scadă, noi trebuie să începem să mâncăm NUCI.  Nucile conțin vitamina D și triptofan - un aminoacid esențial pe care organismul îl transformă în serotonină. 

 

VITAMINA D, care se formează în organism doar la expunerea pielii la lumina solară, nu se mai produce în mod natural toamna și iarna. O carență de vitamina D duce la frecvente dureri de oase, la scăderea imunității, slăbiciune musculară, stare de somnolență, probleme cu vederea, oboseală, sete permanentă. 

 

SEROTONINA este un hormon, numit și hormonul fericirii - deoarece influențează radical starea de spirit a unei persoane și poate controla nivelul tensiunii arteriale. Producția de serotonină este și ea stimulată de lumina solară. Lipsa luminii solare scade serotonina, fenomen care duce la tulburări emoționale, la stări de deprimare, la creșterea tensiunii arteriale, la stări de stres, iritabilitate etc.

Nimic nu este la întâmplare în natură, de aceea nucile ajung la maturitate exact când soarele nu mai strălucește pe cer.

 

Mai multe despre nuci și beneficiile lor am scris aici.

 

SCORȚIȘOARA stimulează sistemul imunitar, este un puternic antibiotic natural, are proprietăți antibacterieneantivirale și antifungice

 

Scorțișoara este un adevărat leac pentru diabetici, având o triplă acțiune, de necontestat: reduce nivelul zahărului din sânge, stimulează și reglează secreţia de insu­lină a pancreasului și creşte receptivitatea organismului la insulină. 

 

Scorțișoara este și un mare arzător de grăsime, care ajută la stimularea metabolismului și reduce semnificativ nivelul de colesterol și de trigliceride.

 

Mirosul de scorțișoară crește concentrația, stimulează memoria și ține departe boala Alzheimer. Scorțișoara consumată zilnic, com­bate procesele degene­ra­tive de la nivelul creierului şi păstrează func­ţiile cognitive intacte, până la vârste înaintate.

 

Mai multe despre scorțișoară și beneficiile ei am scris aici.

 

MERELE coapte sunt foarte bine tolerate de cei cu sensibilitate la stomac și combat arsurile gastrice și diareea.

 

Merele conţin o cantitate mare de fibre solubile (5 grame), scad colesterolul, controlează nivelul de insulină, detoxifică organismul, reduc riscul apariţiei afecțiunilor respiratorii, scad mucusul, promovează sănătatea inimii și previn multe tipuri de cancer.

 

SIROPUL DE ARȚAR se obține din seva care se extrage din arțar. Din 50 litri de sevă se obține cca 1 litru de sirop de arțar. Este un îndulcitor natural, cu multe beneficii pentru sănătate, care conține mulți antioxidanți, zinc, mangan, calciu, potasiu și fier. Siropul de arțar întărește sistemul imunitar, are proprietăți antiinflamatoare, reduce inflamația, menține sănătatea prostatei, încetinește procesul de îmbătrânire, hidratează pielea din interior.

 

 

Poftă bună! 

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0