Tartă Maria

- CU CAISE, CAJU ȘI FULGI DE MIGDALE - 

TARTĂ DE POST


 

 

Am creat această tartă în Postul Adormirii Maicii Domnului. 🧡 Se face ușor și este delicioasă! Foarte aromată, cremoasă și sănătoasă!

 

📌 INGREDIENTE:

 

🤍 Aluat fraged

  • 330 gr făină
  • 100 ml ulei (ulei de rapiță am folosit eu)
  • 130 ml apă caldă
  • 8 gr praf de copt
  • un vârf de cuțit de sare

🤍 Umplutură:

  • 9 caise mari sau câte e nevoie pentru a umple tava 
  • 500 ml lapte vegetal (lapte de ovăz am folosit eu)
  • 4 -5 linguri de griș
  • 1 baton vanilie
  • 3 plicuri zahăr vanilat 
  • un praf de sare
  • 150 gr caju hidratat timp de 8 -10 ore
  • 250 gr gem de caise

🤍  Decor:

  • fulgi de migdale
  • 1-2 caise și 1 sâmbure 😋
  • sirop de arțar

 

MOD DE PREPARARE

 

 

Am pus cu o seară înainte nucile caju la hidratat în apă rece și le-am lăsat peste noapte. După 8-10 ore ele sunt hidratate suficient. Se scurge a doua zi apa rămasă și se dau la blender până se obține o compoziție cremoasă. 

 

După ce am făcut crema de caju, am pus la fiert laptele de ovăz cu semințele din păstaia de vanilie, praful de sare și zahărul vanilat. Când laptele a început să fiarbă am pus grișul în ploaie și am amestecat continuu cu un tel până s-a îngroșat. Am turnat apoi grișul cu lapte într-un alt vas ca să se răcească mai repede. Am pregătit caisele: le-am spălat, le-am tamponat cu hârtie absorbantă, le-am desfăcut în jumătăți și le-am scos sâmburii.

 

Apoi am făcut aluatul: am pus toate ingredientele într-un bol și am amestecat cu o lingură de lemn până s-a format aluatul și am frământat 2-3 minute doar. Am întins aluatul cu făcălețul și l-am pus în tava unsă cu puțin ulei. L-am întins frumos și pe margini. Eu am făcut această tartă într-o formă cu diametrul 28 cm. Peste aluat am așezat caisele una lângă alta, cu partea interioară în sus.

 

Între timp s-a răcit și grișul cu lapte. Am pus peste el crema de caju și gemul de caise și am amestecat totul cu mixerul 1-2 minute. Această compoziție am turnat-o apoi în tavă peste caise. Am nivelat compoziția și am presărat deasupra fulgi de migdale.

 

Am pus tarta în cuptorul preîncălzit la 200 grade pentru 40 de minute. După ce am scos tarta din cuptor și s-a răcorit, am decorat cu feliuțe de caise și sâmbure în mijloc. 😋 Tarta se taie doar când e rece complet. Am servit feliile de tartă picurate cu puțin sirop de arțar. 

 

Tot ce am povestit aici puteți vedea mai jos în imagini.

 

 

BENEFICII

 

CAISELE asigură sănătatea sistemului nervos, protejează memoria, sunt remedii excelente pentru bolile sistemului digestiv, mențin sănătatea vaselor de sânge și a tonusului muscular, tratează constipația, curăță colonul, protejează sistemul cardiac de ateroscleroză, de infarctul miocardic, de atacul vascular cerebral, îmbunătățesc sănătatea oaselor, scad colesterolul, reglează tensiunea arterială, reduc inflamațiile - fiind remedii excelente și pentru artrită și gută, vindecă afecțiuni ale pielii, tratează anemia, litiaza biliară, reglează nivelul fluidelor în organism, țin organismul departe de cancer, întinerindu-l și oprind degradarea celulară și îmbătrânirea prematură.

Mai multe despre caise am scris aici.

 

NUCILE CAJU sunt o sursă importantă de antioxidanți, fibre și acizi grași, conțin mult magneziu, mangan, cupru, fosfor, potasiu, zinc, seleniu și triptofan - aminoacidul care se transformă în organism în serotonină (hormonul fericirii). Nucile caju scad nivelului colesterolului, protejează împotriva aterosclerozei și a infarctului miocardic, previn formarea pietrelor la vezica biliară, combat insomniile, previn cancerul și mențin pielea frumoasă.

 

MIGDALELE conțin toate mineralele de care are nevoie organismul. Ele au în compoziție și vitaminele  B1, B2 și B6, care sunt extrem de benefice sistemului nervos. Conținutul ridicat de fosfor, calciu și magneziu, fortifică sistemul osos și previne osteoporoza. Migdalele oferă senzația de sațietate și consumul lor regulat mențin greutatea corporală în limite normale, țin glicemia sub control și oferă energie. 

 

SIROPUL DE ARȚAR se obține din seva care se extrage din arțar. Din 50 litri de sevă se obține cca 1 litru de sirop de arțar. Este un îndulcitor natural, cu multe beneficii pentru sănătate, care conține mulți antioxidanți, zinc, mangan, calciu, potasiu și fier. Siropul de arțar întărește sistemul imunitar, are proprietăți antiinflamatoare, reduce inflamația, menține sănătatea prostatei, încetinește procesul de îmbătrânire, hidratează pielea din interior.

Poftă bună!🧡  

 

Autor: Plante de leac

 

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0