Terciul de ovăz este atât de hrănitor și vindecător încât ar trebui consumat zilnic, nu doar așa din când în când ca terciul de mălai (mămăliga).
BENEFICIILE TERCIULUI DE OVĂZ
Ovăzul este din punct de vedere nutrițional, unul dintre cele mai complexe alimente, deoarece conține carbohidrați cu absorbție lentă din fibre, foarte multe proteine, substanțe minerale și vitamine. Din păcate ovăzul este folosit în proporție de 95% ca hrană pentru animale și doar 5% pentru consumul uman, deși ovăzul constituie varianta cea mai sănătoasă pentru un mic dejun perfect, cu beneficii multiple pentru organism.
Terciul de ovăz se prepară din fulgi de ovăz, care NU își pierd proprietățile prin fierbere!
Astfel că terciul de ovăz conține o fibră cunoscută sub denumirea de beta-glucan care fluidizează sângele, reduce colesterolul existent și în același timp protejează vasele de sânge împotriva depunerilor noi de colesterol.
Terciul de ovăz reglează tensiunea arterială, reglează nivelul de zahăr din sânge, ajută la îndepărtarea poftei de dulce, oferă o stare de sațietate rapidă, care reduce mult consumul de alimente, fiind astfel aliat prețios și în lupta cu kilogramele. Terciul de ovăz totodată previne fluctuaţiile glicemiei și reduce riscul apariției diabetului de tip 2.
Terciul de ovăz previne și instalarea cancerului de sân. În special la menopauză, femeile au nevoie de fibre din cereale integrale pentru a reduce riscul de cancer mamar. Femeile care consumă ovăz înainte de instalarea menopauzei au cu 40% mai puţine riscuri să se îmbolnăvescă de cancer de sân.
Terciul de ovăz susține sănătatea oaselor, previne infecţiile bacteriene şi virozele respiratorii, întărește sistemul imunitar, este diuretic, calmează durerile din colicile renale şi vezicale, este tonic uterin, stimulează digestia, are efect laxativ, este foarte indicat și în inflamația colecistului (în criză de fiere).
Terciul de ovăz detoxifică intestinele cu ajutorul fibrelor care absorb toxinele și care se elimină odată cu cantităţi mari de apă. ATENȚIE! Consumul de terci de ovăz implică obligatoriu, creșterea consumului de apă, pentru a evita constipația și deshidratatrea. Despre importanța apei și a consumului de apă obligatoriu pentru ca organismul să nu se îmbolnăvească, am scris aici.
Copiii nu vor face astm dacă mănâncă încă de mici terci de ovăz la micul dejun.
Deoarece terciul de ovăz se digeră ușor și are un efect antiinflamator asupra mucoasei gastrice, el remediază și problemele de balonare, fiind garanția a unui abdomen plat.
MOD DE PREPARARE
📌 INGREDIENTE:
🤍 Decor:
Terciul de ovăz este foarte versatil, felurile în care se poate decora și servi fiind multiple și depind de gusturile și creativitatea fiecăruia.
Terciul de ovăz se face foarte simplu și rapid. Se fierb câteva minute fulgii de ovăz în laptele vegetal, până când compoziția are consistența unui orez cu lapte sau chiar și mai gros, depinde cum vă place. Se poate face terciul și cu apă sau cu lapte de vacă/oaie/capră/bivoliță. Eu recomand laptele vegetal sau apa.
Consistența terciului se poate regla pe parcurs, adăugând lichid sau fulgi dacă doriți să fie mai moale sau mai consistent. Se amestecă cu o lingură de lemn continuu câteva minute, până când terciul începe să se îngroașe și are consistența dorită.
Terciul pe care îl vedeți în poze, după ce l-am pus în bol și s-a răcorit puțin, l-am presărat pulbere de cuișoare, deoarece numai cu 2 grame consumate zilnic, poți rămâne sănătos. Am scris mai multe despre asta aici.
Am pus apoi coacăze roșii, zmeură, afine și merișoare, pentru că fructele de pădure aduc un plus de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, sunt anticancerigene, scad colesterolul, îmbunătățesc funcția cerebrală, reduc ridurile, fortifică sistemul imunitar. Despre coacăzele roșii am scris detaliat aici. Merișoarele conțin grăsimi sănătoase ( Omega 3, 6, 9 ), sunt detoxifiante, previn formarea pietrelor la rinichi ( și ajută la eliminarea celor existente de dimensiuni mici ) și la vezica urinară, fiind un leac bun în toate afecțiunile aparatului urinar, îmbunătățesc metabolismul și digestia, fortifică sistemul imunitar, cresc acuitatea vizuală, protejează inima, scad colesterolul, previn cancerul de sân, de prostată, de colon și de plămâni.
Am pus de asemenea și câteva nuci caju, deoarece conțin și ele grăsimi sănătoase ( Omega 3), mult zinc și magneziu, îmbunătățesc oxigenarea creierului, fluidizează sângele, previn cheagurile, întăresc imunitatea, previn cancerele, bolile de inimă și apariția pietrelor la vezica biliară.
La final am picurat sirop de arțar, datorită beneficiilor pe care le aduce sistemului imunitar ( conține mult zinc și mangan) , antioxidanților conținuți și a indicelui glicemic mic pe care îl are.
Terciul de ovăz este minunat pentru că se poate servi și simplu, eventual doar pudrat cu scorțișoară sau cuișoare. Dar se pot adăuga deasupra orice fel de fructe de sezon sau fructe uscate, jeleuri de fructe, ciocolată neagră, se pot pune și alune, orice fel de nuci, semințe etc. Atunci când se fierbe se pot adăuga esențe de vanilie, portocale, rom sau ce vă place, se poate pune de asemenea coajă de lămâie sau portocală rasă, iar la final miere, sirop de curmale etc. Se pot face multe combinații și vă recomand cu drag să dați frâu liber imaginației ca să nu vă plictisiți niciodată de terciul de ovăz și de beneficiile lui extraordinare! Pentru a face combinații cât mai vindecătoare, puteți să vă inspirați aici.
Poftă bună! 🧡
Autor: Plante de leac
© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.
Natura vindecă trupul și iubirea vindecă sufletul!
Să fiți sănătoși!
Cu drag,
Distribuie mai departe
Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi să bifați ultima căsuță, prin care confirmați că nu sunteți robot. Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc!