Albăstreaua

(Centaurea cyanus L.)


Această floare albastră de câmp, cu proprietăți miraculoase, era floarea preferată a lui Wilhelm I ( Wilhelm Friedrich Ludwig von Hohenzollern ) – primul împărat german și rege al Prusiei. Datorită acestui privilegiu, albăstreaua a devenit simbolul regatului prusac, iar culoarea ei a luat numele de ”albastru de Prusia”.

Într-o scrisoare din 2 septembrie 1895, scriitorul german Theodor Fontane a declarat că Berlinul arăta „ca o albăstrea” la nunta de aur a împăratului Wilhelm I cu Augusta, în anul 1879. Câmpurile au fost golite de albăstrele pentru a împodobi orașul și toți prusacii au fost îmbrăcați în albastru. Nu există o altă floare care să se identifice mai bine cu spiritul prusacilor, decât semeața albăstrea.

În Evul Mediu, albăstreaua a fost considerată o plantă medicinală universală, folosită atât pentru afecțiunile interne, cât și pentru cele externe. Era folosită pentru vindecarea rănilor, a mușcăturilor de insecte otrăvitoare, păianjeni și scorpioni. Era un remediu rapid și pentru aftele bucale și problemele oculare.

 

BENEFICII

 

Ingredientele active din albăstrele sunt taninurile, flavonoidele, sărurile de potasiu, magneziu, mangan, substanțele amare și mucilagiile, care dau plantei proprietăți terapeutice digestive, antiinflamatoare, antibacteriene, cicatrizante, astringente, dezinfectante, spasmolitice, diuretice, antidiareice și calmante.

 

Albăstrelele se recomandă în infectiile urinare, deoarece stimulează secreția de urină și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Detoxifică ficatul și stimulează secrețiile biliare, fiind un ajutor eficient în dischinezia biliară. Ameliorează indigestia și diareea. Albăstrelele reduc producția de acid gastric, au efect preventiv asupra disconfortului stomacal și a problemelor digestive.

 

Au efect calmant în tuse și bronșită. Albăstrelele scad febra în răceli și gripe. Ameliorează crampele menstruale, datorită efectului antiinflamator și calmant. Liniștesc sistemul nervos, fiind benefice în anxietate, stres, depresii, nervozitate și dureri de cap. De efectele tămăduitoare ale albăstrelelor se pot bucura și cei care suferă de insuficiență cardiacă și hipertensiune.

 

CUM FOLOSIM ALBĂSTRELELE

 

Consumat regulat, ceaiul din albăstrele ameliorează reumatismul și guta. Gargara cu ceai din albăstrele calmează durerile dentare iar conjuctivitele, inflamațiile pleoapelor, iritațiile oculare, corneea ulceroasă, ochii obosiți și pleoapele căzute, pot fi tratate cu spălături în zona ochilor, comprese și cataplasme cu albăstrele, aplicate pe ochi. Cataplasmele pot fi aplicate și pe răni, tăieturi sau ulcerații, vindecându-le rapid. În același scop se folosește și sucul obținut din frunzele de albăstrele.

 

Această floare de câmp albastră, fiind și un bun astringent oral, curăță ulcerațiile de la nivelul gurii, aftele, rănile mucoasei bucale și gingiile iritate.

 

Putem beneficia de puterea vindecătoare a albăstrelelor cu ajutorul ceaiului, tincturii, a mierii de albine, a băilor calde și a tratamentelor cosmetice. 

 

Ceaiul de albăstrele se consumă pe stomacul gol, înainte cu 30 de minute de mesele pricipale, sub formă de infuzie: 1-2 lingurițe de flori uscate și mărunțite peste care se toarnă 250 ml apă clocotită și se lasă acoperit 15 minute, după care se poate bea. 

 

Harnicele albinuțe iubesc albăstrelele, mierea de albăstrele fiind considerată o adevărată delicatesă. Are o culoare deschisă, un gust fin, este ușor amăruie și are o multitudine de efecte terapeutice datorită proprietăților ei active. Mierea de albăstrele liniștește sistemul nervos, este fortifiantă, nutritivă, regenerantă, revigorantă, antibacteriană, antiinflamatoare, fiind recomandată și în afecțiunile oculare, hepatice, renale, reumatism și gută.

 

Băile cu albăstrele se recomandă atunci când există iritații ale pielii, eczeme umede, prurit și leziuni ulcerate. De asemenea, băile de relaxare cu albăstrele, au efecte vizibile și imediate asupra tonusului pielii. 

 

În industria cosmetică albăstrelele sub formă de extract sau ulei sunt adăugate în diverse creme hidratante, demachiante sau loțiuni de plajă, care au efect calmant și de antiîmbătrânire asupra pielii. Compresele reci cu infuzie de albăstrele diminuează și previn apariția ridurilor, regenerează pielea și îi dă finețe. Masca cu albăstrele are efecte regenerante asupra tenului, epiderma devenind mai suplă și mai catifelată.

 

Albăstrelele pot fi folosite și la decorarea deserturilor și a salatelor.

 

CONTRAINDICAȚII

 

Intoleranță la albăstrele. Se consumă cu precauție de femeile gravide și de cele care alăptează.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 1
  • #1

    Maria F. (Montag, 24 Mai 2021 15:17)

    Multumesc pentru articolul minunat!