(Musa)
Bananierul este o plantă ierboasă și nu un arbore, cu care este des confundat din cauza aspectului pe care îl are. Așadar bananele nu cresc în copaci, ci pe plante cu frunze solide, care sunt atât de aproape una de alta încât arată ca un trunchi.
Bananierul dă roade o singură dată, apoi moare. În funcție de soi, planta crește până la șase metri înălțime. Bananierul este verde tot timpul anului și se dezvoltă doar în climatul tropical - mult soare, temperaturi medii de cel puțin 27 de grade Celsius și precipitații suficiente. Bananele sunt grupate în ”ciorchine” care pot avea până la 300 de fructe. În mod normal, culoarea fructelor este galbenă, dar există și soiuri de banane care au culoarea roșie și albastră. Când fructele au ajuns la maturitate, planta mamă moare - și supraviețuiește mai departe planta tânără - puiul, care se află în apropierea plantei-mamă.
Primele banane au crescut în zona în care se află astăzi țările Malaezia și Thailanda - deci în Asia de Sud-Est. Când regele Alexandru cel Mare a ajuns cu armata în Asia, a mâncat pentru prima oară banane împreună cu militarii lui, făcând ulterior fructele cunoscute și în Europa, începând cu anul 327 î.Hr. Bananele au fost menționate în textele istoricului grec Megasthenes și a părintelui botanicii - grecul Theophrastos, precum și în lucrările autorului roman Pliniu cel Bătrân.
În ziua de azi, cel mai mare exportator de banane este Ecuador, unde un sfert din lucrătorii țării sunt angajați direct sau indirect în cultivarea și exportul de banane.
CUM FOLOSESC LOCALNICII BANANIERUL
Frunzele de bananier sunt excelente pentru împachetarea ingredientelor care vor fi gătite în apă sau în abur. De asemenea, frunzele sunt folosite în loc de farfurii, pentru a servi mâncare - nu trebuie ulterior spălate și nici nu poluează mediul.
Frunzele de banană pregătite sub formă de infuzie, alungă durerile de cap și vindecă infecțiile urinare. Preparatele din rădăcinile bananierului sunt tonice și au acțiune antiscorbutică. Infuzia din flori de bananier tratează dismenoree și menoragiile.
Frunzele de bananier sunt folosite și ca material de construcție pentru locuințe, de exemplu la acoperiș sau pentru confecționarea cablurilor. Frunzele de bananier sunt folosite și ca protecție solară - la umbra bananei se înfloresc alte plante, precum porumb, cacao , cafea sau nucă de cocos. Cu sucul frunzelor de bananier se obține un colorant natural, care este folosit în confecțiile de piele. Alte părți ale bananierului sunt folosite în producția de hârtie și carton. Cu bananele deja deteriorate sunt hrănite vitele și porcii.
În Uganda și Tanzania, bananele sunt folosite pentru a prepara un fel de bere, care constituie o parte importantă a mesei zilnice. Alimentele precum pâinea, prăjiturile, clătitele, terciul sau budincile sunt adesea amestecate cu banane.
În țările latino-americane, bananele fierte și zdrobite, sunt apoi prăjite în ulei și se servesc în farfurie alături de fasole și orez, ca fel principal. Se pot face și chipsuri de banane, scăldând felii de banane subțiri, în ulei fierbinte. În Malaezia, Singapore sau Indonezia, bananele sunt învelite în aluat sărat și servit ca desert sau sunt caramelizate și apoi date puțin la cuptor cu unt și cu brânză. Bananele uscate pot fi măcinate fin în făină, din care ulterior se pot coace aluaturi.
BENEFICIILE BANANELOR
Bananele sunt lipsite de grăsimi și colesterol, susțin sistemul imunitar, hrănesc mușchii, conțin fructoză, glucoză și zaharoză - toate trei fiind surse de energie importante pentru metabolismul uman.
Deoarece bananele au un conținut ridicat de potasiu, ele oferă inimii mineralul de care are nevoie ca să funcționeze optim, contribuie la scăderea tensiunii arteriale, protejează inima și reduc riscul de boli cardiace. De asemenea, bananele protejează organismul împotriva accidentelor vasculare cerebrale, măresc capacitatea de concentrare și atenția, fiind recomandate în perioadele de studiu și de examene.
Bananele susțin sistemul nervos , previn și tratează anemia, întăresc oasele, sunt probiotice - hrănesc bacteriile benefice din intestin, au efect calmant asupra sistemului digestiv, au rol antiacid - consumate regulat previn ulcerul, iar consumate în situații de hiperaciditate gastrică, pot neutraliza arsurile. Bananele sunt singurele fructe crude care pot fi consumate în ulcerul gastric, fără să existe pericolul exacerbării simptomelor. Bananele scad temperatura corpului, reduc riscul de apariţie a cancerului de colon și de sân.
Bananele stimulează producţia de serotonină – hormonul fericirii, deoarece conțin cantități însemnate de triptofan, de aceea se recomandă a fi consumate în perioade de tulburări psihice - anxietate, depresie etc. Vitamina B6 conținută de banane, contribuie de asemenea la reducerea stresului și relaxarea sistemului nervos și previne schimbările bruște de dispoziție. Chiar și simptomele sindromului premenstrual pot fi ținute sub control cu ajutorul bananelor.
Bananele conțin vitamina A, C, vitamina B2, B3, B6, potasiu, mangan, magneziu, fier, seleniu, zinc, acid folic, fibre și proteine. Bananele complet coapte ( care au pete întunecate pe coajă) mai conțin o substanță activă care are capacitatea de a crește numărul de celule albe din sânge, fenomen care întărește sistemul imunitar și înhibă înmulțirea celulelor canceroase.
Grețurile matinale din primul trimestru de sarcină pot fi prevenite de asemenea, prin consumul de banane între mese, de-a lungul zilei.
Bananele sunt o soluție excelentă în cazurile de foame emoțională, atunci când nivelul de glicemie scade din cauza stresului cotidian.
CONTRAINDICAȚII
Intoleranță la banane.
Persoanele cu insuficienţă renală nu ar trebui să mănânce banane deoarece conțin mult potasiu, iar excesul de potasiu este eliminat de rinichi. Dacă rinichii nu funcţionează bine, ei nu pot elimina potasiul în exces și pot să apară probleme grave.
Autor: Plante de leac
© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.
Natura vindecă trupul și iubirea vindecă sufletul!
Să fiți sănătoși!
Cu drag,
Distribuie mai departe
Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi să bifați ultima căsuță, prin care confirmați că nu sunteți robot. Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc!