Cireșele și cozile de cireșe

(Prunus avium)


În mitologia greacă, cireșul era dedicat zeiței Artemis, care era zeița fertilității, a vânătorii, a pădurii și a Lunii. Cireșul a fost considerat copacul Lunii. Luna în faza de scădere și de creștere simbolizează ciclul etern al nașterii și al morții, prin urmare, cireșul avea o simbolistică similară. Noaptea, când e Lună plină, se spune că cei care urmează să moară curând pot vedea elfi sau femei îmbrăcate în voaluri albe, dansând în jurul trunchiului argintiu, strălucitor al unui cireș înflorit. Multe popoare cred că spiritele oamenilor decedați se găsesc lângă cireși.

 

Cireșele au fost mult timp considerate un simbol al pasiunii și al iubirii. Fetele nemăritate puneau ramuri de cireși în vase umplute cu apă. Pe fiecare ramură agățau un bilețel cu numele unui potențial candidat la căsătorie. Viitorul mire era cel a cărui ramură înflorea. Dacă nu apareau flori până la Crăciun, nu exista nici o căsătorie anul următor. Un alt ritual obișnuit în unele zone ale lumii chiar și în zi de astăzi este să se toarne prima apă de baie a unei fete nou-născute pe un cireș, astfel încât el să fie frumos și roditor.

În Japonia, cireșele sunt foarte prețuite. În onoarea lor, japonezii organizează Festivalul Cireșilor de peste 1000 de ani.

 

BENEFICII - CIREȘE

 

Cireșele au un conținut extrem de bogat în potasiu și vitamina C. Potasiul contribuie nu doar la drenajul și detoxifierea organismului, ci are un rol esențial în menținerea funcționării celulelor, a nervilor și a mușchilor. Vitamina C este implicată într-o serie de procese importante din organism, crește imunitatea, neutralizează radicalii liberi, accelerează vindecarea rănilor și menține sănătatea sistemului cardiovascular. Cireșele au un conținut de antioxidanți extraordinar de mare și astfel ajută organismul să lupte împotriva oxidării celulare care accelerează procesul de îmbătrânire a organismului și provoacă toate bolile.

 

Cireșele întăresc memoria, reduc riscul de accident vascular cerebral, reduc colesterolul, reglează ritmul cardiac și tensiunea arterială și scad riscul apariției cancerului de colon. Consumul de cireșe reduce riscul atacurilor de guta cu 35%.

Cireșele chiar dacă sunt dulci, au un indice glicemic scăzut (22) - mai mic decât caisele (57), strugurii (46), piersici (42), afine (40) sau prune (39), de aceea sunt recomandate și diabeticilor.  Cireșele au puține calorii ( la 100 gr doar 60kcal) și un conținut ridicat de fibre, de aceea sunt foarte utile în curele de slăbire. Cireșele reduc în special grăsimea abdominală. Ele au în compoziția lor și substanțe antiinflamatorii care reduc durerile musculare și ajută la recuperarea mușchilor suprasolicitați.

 

Cireșele conțin melatonină. Melatonina este un hormon produs de organism numai la întuneric. Dacă se produce prea puțină melatonină, apare insomnia. Consumul de cireșe ajută la reglarea ciclurilor de somn, alungă insomnia și induc un somn odihnitor și bun. ( Observație: vișinele au un conținut și mai mare de melatonină decât cireșele). Cireșele conțin și antocianină, care susține formarea de țesut conjunctiv, având efect de înfrumusețare a pielii și de combatere a celulitei. Cireșele elimină retenția de apă din organism și fac pielea mai fermă. Consumarea unui pahar de suc de cireșe zilnic încetinește procesul de îmbătrânire și reface aspectul frumos și ferm al pielii.

 

Cireșele protejează mucoasa stomacului de microbii care provoacă gastroenterita. Proprietățile antibacteriene și enzimele pe care le conțin cireșele contracarează formarea plăcii dentare și ulterior a cariilor și parodontitelor. Pentru a beneficia de acest efect, periajul dinților trebuie făcut abia după 30 de minute după consumul cireșelor.

Durerea și disconfortul articulațiilor umflate au fost reduse semnificativ atunci când a fost consumat 500 ml suc de cireșe proaspăt, de două ori pe zi, timp de trei săptămâni, arată un studiu făcut cu femei în vârstă de 40 până la 70 de ani care suferă de osteoartrita inflamatorie.

 

RECOMANDARE

 

Cura cu cireșe se face consumând zilnic între 600 de grame și 1 kg de cireșe, timp de o lună de zile.

 

BENEFICII - COZILE DE CIREȘE

 

Cozile de cireşe sunt diuretice naturale foarte puternice, având totodată acțiuni antiseptice urinare, antiinflamatoare, astringente, antidiareice și depurative ( curăță organismul de toxine).

Ceaiul de cozi de cireșe asigură funcționarea normală a aparatului urinar, elimină lichidele reținute în exces în corp, elimină nisipul urinar, elimină acidului uric și toxinele existente în organism, fiind un remediu recomandat în cazurile de litiază renală, infecții urinare, cistită, reumatism, gută, celulită, obezitate, uremie, probleme cardiovasculare, edeme. Ceaiul de cozi de cireșe are și efect energizant și remineralizant, întărind sistemul imunitar și inducând o stare de bine organismului.

 

CUM FOLOSIM COZILE DE CIREȘE?

 

Cozile de cireșe se usucă la loc întunecat, ferite de surse de căldură. După ce sunt uscate bine, cozile de cireșe se depozitează în pungi de hârtie sau în săculețe de pânză, la loc răcoros și uscat.

Infuzia din cozi de cireșe se prepară dintr-o lingură cu cozi de cireșe uscate, peste care se adaugă 250 ml de apă clocotită. Se lasă acoperit timp de 20 de minute, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. În cazul administrării îndelungate, la fiecare 6 săptămâni se fac 10 zile de pauză.

 

RECOMANDARE

 

Pentru cei care doresc să slăbească, se consumă timp de 2 săptămâni, 1 litru de ceai de cozi de cireșe pe zi. După o pauză de 1 săptămână, se poate relua cura.

 

Pentru tratamentul celulitei,  pe lângă consumul ceaiului de cozi de cireșe, este indicat consumul zilnic de cireșe, într-o cantitate care să nu depășească 2 kg. Astfel, depozitele de grăsime și aspectul inestetic al celulitei vor dispărea. Să nu se uite de hidratarea corespunzătoare care este esențială în procesul de ”spălare” a grăsimilor. Practicarea cu regularitate a unui sport și o alimentație sănătoasă, ajută de asemenea în procesul de combatere celulitei.

 

CONTRAINDICAȚII

 

Consumul de cireșe este contraindicat în caz de colită de fermentație activă și sensibilitate gastrică. Intoleranță la cozi de cireșe.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 1
  • #1

    Fruchsad Liana Corina (Donnerstag, 03 Juni 2021)

    De mare folos tot ce am citit mai sus