Dafinul

(Laurus nobilis)


Dafinul este cunoscut și sub numele de LAUR, datorită denumirii latine pe care o are: Laurus nobilis. Legenda dafinului provine din mitologia greacă, când Apollo - fiul lui Zeus și frate geamăn al zeiței Artemis, a intrat în conflict cu zeul iubirii - Eros ( Cupidon). Acesta, ca să se răzbune pe Apollo pentru că i-a batjocorit talentele de arcaș, a tras două săgeți: o săgeată de aur care l-a lovit pe Apollo și l-a făcut să se îndrăgostească de cea mai frumoasă și mai cuminte nimfă, pe nume Daphne și o săgeată de plumb, care s-a înfipit în Daphne și care a făcut-o să îl urască pe Apollo. 

 

Sub vraja săgeții, Apollo era îndrăgostit iremediabil și o urmărea fără încetare pe Daphne, iar ea continua mereu să fugă de el și să-l respingă. Îngrozită și obosită de atâta fugă, odată când Apollo era gata să o prindă, Daphne a implorat mila tatălui său Peneus - zeul fluviilor și a implorat totodată și Pământul să se deschidă şi să o primească la sânul său. Abia rostite aceste rugăminți fierbinți şi deja braţele ei începură să-i amorţească. O scoarţă de copac îi acoperi trupul delicat iar părul i se transformă în frunze care i-au încoronat capul. Braţele deveniseră ramuri iar picioarele, au devenit rădăcini. Din frumoasa Daphne nu mai rămase decât farmecul ei, sub înfăţişarea unui arbore nemaivăzut până atunci și care ii poartă numele: Dafin. Văzând minunea ce se săvârşise chiar sub ochii săi, Apollo spuse: „Dacă nu poţi să-mi fii soţie, fii cel puţin arborele meu. Frunzele tale să încununeze fruntea mea pentru vecie şi lira mea şi tolba mea de săgeţi. Să fii pe viitor podoaba generalilor când aceştia, în mijlocul cântecelor de victorie şi veselie, vor urca în cortegiu triumfal înălţimile Capitoliului. Şi precum capul meu este simbolul veşnicii tinereţi, tot aşa şi tu poartă cinstea frunzelor veșnic verzi”. 

 

Astfel au ajuns ramurile de dafin ( laur) să încununeze fruntea conducătorilor care luptă cu prețul vieții, pentru pamântul şi neamul lor. Dafinul cu frunzele pururea verzi, reprezintă gloria și onoarea. Coroanele de dafin erau purtate după luptă și pentru curățirea simbolică a sângelui vărsat. De asemenea, sulurile de pergament, care au aduceau mesaje de victorie erau întotdeauna înfășurate cu lauri. Mai târziu, simbolismul s-a extins, coroana de dafin simbolizând și coroana păcii, nu doar pe cea a victoriei. Coroana de laur a devenit ulterior și simbolul poeților și muzicienilor, care au puterea de a inspira și de a bucura sufletul omului. Termenii de ”bacalaureat” și ”laureat” tot de la dafin (laur) provin, însemnând ”bacă de laur” adică bacalaureat și ” încununat cu lauri”, adică laureat. 

 

BENEFICII

 

Frunzele de dafin condimentează și dau gustul inconfundabil felurilor de mâncare din bucătăria mediteraneană, fiind nelipsite în preparatele cu carne, pește și legume. Însă ele au și însemnate proprietăți vindecătoare, pe care este bine să le cunoaștem cu toții, ca să ne putem bucura de beneficiile lor.

 

În antichitate, medicul Dioscorides folosea scoarța de laur pentru sfărâmarea pietrelor de la rinichi și pentru oboseala ficatului. El recomanda o baie în apă cu frunze de dafin, pentru tulburările vezicii urinare și pentru afecțiunile uterine. Hildegard von Bingen - o reprezentantă importantă a misticismului german din Evul Mediu, care s-a ocupat simultan de religie, medicină, biologie și muzică, recomanda vinul cu frunze de dafin împotriva gutei și a febrei și de asemenea, uleiul de laur, folosit extern, împotriva gutei.

 

Dafinul susține sănătatea SISTEMULUI RESPIRATOR și mărește IMUNITATEA organismului, având și un efect puternic antioxidant. Pentru durerile în gât, răceli, gripă și bronșite se pun 250 ml apă fiartă peste o lingură de frunze de dafin uscate și mărunțite, apoi se acoperă pentru 10 minute. Se strecoară și se bea neîndulcit dimineața și seara. Se pot face și inhalații cu infuzie din frunze de dafin, deoarece ele eliberează tractul respirator superior, dizolvă și elimină mucusul blocat. Pentru inhalații se pune un pumn de frunze de dafin într-un vas și apoi se toarnă apă clocotită. Se pune apoi un prosop deasupra capului și se inhalează cu grijă vaporii pentru câteva minute, pe nas, cu gura închisă. Procedura se face cu grijă, pentru a evita opărirea cu aburi. Se pot face inhalații de 3 ori pe zi, până la vindecarea completă. Pentru boli pulmonare, din frunze de dafin se poate prepara și ”laptele de laur ”. Se pun 3 frunze mari de dafin în 500 ml lapte de capră nefiert și se lasă la foc mic până laptele ajunge la temperatura de fierbere. Apoi se trage vasul deoparte și se lasă acoperit 20 de minute. Se scot frunzele de dafin și se bea din acest lapte câte o ceașcă de 3 ori pe zi.

 

Consumat regulat, ceaiul de dafin reduce nivelul GLICEMIEI și de asemenea, reduce semnificativ factorii de risc pentru apariția diabetului. Combate BOLILE CARDIOVASCULARE, scade nivelul de COLESTEROL și consolidează pereții vaselor de sânge, datorită acidului cafeic pe care îl conține. Ceaiul de dafin combate și durerile menstruale. 

 

Dafinul tratează INFLAMAȚIILE. Proprietățile sale antiinflamatorii reduc până la vindecare inflamațiile apărute în orice regiune a corpului, în special cele care există la nivelul articulațiilor. Uleiul esențial de dafin are efect analgezic și antiinflamator similar cu medicamentele alopate disponibile pe piață. Se recomandă ungerea cu acest ulei a locurilor inflamate sau dureroase, fiind recomandat în caz de reumatism, entorse, luxații, vânătăi, articulații inflamate și dureroase, gută. Uleiul esențial de dafin are și proprietăţi antiseptice, antifungice, sedative şi stimulatoare ale circulației sanguine. Proprietăți similare are și untul de dafin, care se extrage din fructele arbustului și se găsește în componența multor unguente antiinflamatorii, analgezice și antireumatice.

 

Uleiul esențial de dafin se găsește comercializat în magazinele naturiste sau se poate prepara în casă. Dacă se cumpără din magazinele naturiste, el NU trebuie folosit niciodată direct pe piele, deoarece poate produce mari iritații, arsuri și alergii, fiind foarte concentrat. Se amestecă întotdeauna câteva picături de ulei esențial într-o ceșcuță cu ulei de măsline și abia apoi se aplică pe piele. Se poate prepara însă și acasă ulei esențial de dafin, care este deja un amestec diluat în ulei gras, putându-se aplica direct pe piele.

 

ULEI ESENȚIAL DE DAFIN FĂCUT ÎN CASĂ

 

Se pun 20 de frunze de dafin uscate într-un vas care se poate închide ermetic. Peste ele se toarnă 200 ml de ulei de migdale sau ulei de jojoba și se lasă la macerat 40 de zile. Apoi se strecoară și se păstrează în sticlă închisă la culoare, în loc răcoros. Acest ulei se poate folosi și pentru a curăța leziuni, arsuri, bășici și orice alt tip de răni, deoarece are proprietăți antibiotice și inhibă dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor.

 

!ATENȚIE! Uleiul esențial de dafin NU se adminstrează INTERN.

 

Arderea frunzelor de dafin uscate într-un mic recipient, umple încăperea cu un miros specific, care are efect relaxant asupra trupului și a minții.

 

CONTRAINDICAȚII

 

Intoleranță la dafin. Uleiul esențial poate provoca reacții alergice. Femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să evite folosirea dafinului în scop terapeutic.

 

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0