Dovleacul

(Cucurbita maxima)


Ajuns vedetă fără să vrea, într-o sărbătoare ocultă (Halloween 🎃) care-și are originile într-un vechi ritual celtic, dovleacul este folosit întreaga toamnă, cu mult drag și inspirație, mai mult ca decor, fiindu-i aproape uitate, puterile vindecătoare cu care a fost binecuvântat să crească pe pământ.

 

Egiptenii, grecii și romanii

s-au înfruptat și ei din miraculosul dovleac, însă doar în vechile culturi indiene, dovleacul era folosit și ca remediu, nu doar ca hrană. Miezul dovleacului, zdrobit, era amestecat de indieni cu apă de izvor și se puneau cataplasmele astfel obținute, pe arsuri și alte răni. Frunzele dovleacului erau umezite și încălzite, apoi se aplicau pe vânătăi și membre răsucite. În noiembrie 1692, când primii coloniști englezi au ajuns pe coasta nord-americană, au supraviețuit iarna doar pentru că indienii ( populația nativă din America de Nord ), le-au adus dovleci, pe care apoi au început să-i cultive. Pentru a marca și a nu uita acest impresionant moment, americanii și în zi de azi, sărbătoresc Ziua Recunoștinței, cu nelipsita plăcintă de dovleac, care ocupă un loc de cinste pe masa festivă, alături de curcan. Fermierii americani sudiști, considerau dovleacul ideal pentru hrana bovinelor, muncind din greu pentru a-l cultiva. La sfârșitul secolului al XIX-lea, ei chiar și-au dezvoltat un soi propriu de dovleac. Ulterior, a apărut tradiția americană, ca fermierii să-și aducă exemplarele gigantice de dovleci, la concurs. Din an în an, crescătorii aduceau exemplare tot mai mari la Campionatul Mondial de dovleci, recordul din 2007 al unui dovleac de 767 kg, fiind doborât în 2013, de un dovleac de 873 de kg, al unui crescător din California. La Campionatele Europene a câștigat un crescător suedez, cu un dovleac care cântarea 534 kg. Semințele acestor dovleci premiați sunt tranzacționate extraordinar de scump.

 

BENEFICII

 

Toamna vine cu un mare dar pentru cei care se luptă cu kilogramele în plus: miezul dovleacului are aproape 90% apă. Pentru că 100 g de dovleac are doar 26 de calorii, el poate fi consumat cu încredere de către cei la dietă.

 

Însă surprizele din dovleac abia încep. Dovleacul conține în cantități mari, fibre digestive ( care ajută și la eliminarea kilogramelor ), fiind un furnizor important de vitamine (vitaminele B, C, E, beta-caroten ca precursor al vitaminei A) și minerale (inclusiv potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc).

 

Taina miezului de dovleac se află chiar în culoarea lui portocalie. Culoarea portocalie este dată de beta-caroten, care acționează ca un antiinflamator puternic, fiind un antioxidant excepțional, care este convertit de organism în pro-vitamina A. Beta-carotenul, fiind un important și excelent antioxidant, împiedică oxidarea celulelor şi protejează organismul de radicalii liberi. Oxidarea celulară este un factor major, implicat în apariţia bolii Parkinson, Alzheimer, diabet, ateroscleroză, osteoporoză, cancer, tumori. Dovleacul, fiind atât de bogat în beta-caroten, are puterea de a preveni toate aceste afecțiuni. Beta-carotenul protejează și pielea de efectele dăunătoare ale radiaţiilor ultraviolete, întărește vederea și reduce semnificativ riscul de boli ale inimii.

 

!ATENȚIE! Prin fierbere/coacere, cantitatea de beta-caroten CREȘTE cu 15%. (valabil și pentru morcovi - a căror culoare portocalie este dată tot de beta-caroten, și despre care unii cred că dacă îi consumă cruzi, sunt mai sănătoși).

 

Dovleacul așadar, prin toate minunile pe care le conține, întărește imunitatea și sistemul nervos ( alungă și depresiile), inima și vederea ( reduce riscul bolilor cardiovasculare, protejează împotriva cataractei ), reglează tensiunea arterială și circulația sanguină, regenerează pielea și vindecă leziunile pielii cauzate de soare, inhibă creșterea tumorilor, încetinește procesul de îmbătrânire al organismului, echilibrează colesterolul, stimulează producerea de colagen, dând tinerețe și strălucire pielii. Bogăția de fibre din dovleac îmbunătățește digestia și compensează nivelurile de zahăr din sânge. Dovleacul este esențial în creșterea și dezvoltarea armonioasă, sănătoasă a copiilor.

 

SEMINȚELE ȘI ULEIUL DE DOVLEAC

 

Semințele de dovleac sunt foarte bogate în proteine. 100 grame de semințe de dovleac conțin până la 24 de grame de proteine, fiind foarte recomandate după efort fizic, deoarece hrănesc masa musculară. Semințele conțin mai mult zinc decât miezul de dovleac. Ele sunt foarte bogate și în L-triptofan - unul din cei 8 aminoacizi esențiali, pe care corpul nu îi poate produce singur, deci trebuie luați din alimente. L-triptofanul este precursorul serotoninei - numit hormonul fericirii, deoarece are capacitatea de a menține starea de bine, de bucurie și de a readuce echilibrul psihic.

 

Semințele de dovleac sunt un leac imbatabil împotriva paraziților intestinali. Ele împiedică paraziții intestinali să se agațe de peretele intestinal, îi ”anesteziază” și apoi ii elimină prin scaun. Cu semințe de dovleac au fost tratate parazitoze de la oxiuri până la tenie. 

 

Seminţele de dovleac elimină excesul de acid uric din corp, ceea ce le face indispensabile în tratamentul gutei. Seminţele de dovleac sunt și ele o excelentă sursă de magneziu, mineralul inimii, care contribuie la protecția inimii, la buna funcţionare a sistemului cardiovascular, prevenind în special infarctul. Ele ajută şi la refacerea muşchiului cardiac. 

 

Semințele de dovleac acționează, de asemenea, ca un diuretic natural, astfel că pot fi consumate cu succes pentru a trata problemele vezicii urinare. Consumul zilnic de o lingură de semințe de dovleac împiedică formarea de pietre la rinichi.

 

Într-o scrisoare a Cancelariei Curții Boemiei austriece din anul 1773 se menționează că uleiul de semințe de dovleac este "prea nobil și prețios" pentru bucătărie. Semințele trebuie colectate cu multă grijă, uscate și vândute doar la farmacii, pentru tratament.

 

Să vedem acum efectul miraculos al uleiului de dovleac, asupra PROSTATEI MĂRITE, care afectează aproximativ 60% dintre bărbații cu vârsta peste 50 de ani. 

 

Dihidrotestosteronul (DHT), este un metabolit biologic activ al testosteronului, produs în principal la nivelul prostatei, care este responsabil atât pentru mărirea excesivă a prostatei, cât și pentru căderea părului la bărbați.  Delta-7-sterol este un steroid care se găsește în abundență în uleiul din semințe de dovleac și care are proprietatea de a BLOCA dihidrotestosteronul (DHT). Astfel că uleiul din semințe de dovleac este un puternic inhibitor de creștere a prostatei, întărind totodată și mușchii vezicii urinare. Mai mult decât atât, uleiul din semințe de dovleac conține și Beta-sitosterolul, care contribuie la menținerea unei prostate sănătoase, prin inhibarea unei enzime care transformă testosteronul în DHT. 

 

!ATENȚIE! Semințele de dovleac pentru a-și îndeplini menirea vindecătoare, se consumă CRUDE, nu sărate sau/și prăjite, iar uleiul trebuie să fie presat la rece, nu procesat chimic. Semințele se mestecă întotdeauna foarte bine.

 

Există semințe crude de dovleac și ulei de dovleac presat la rece, comercializate și sub formă de capsule, pentru cei care le preferă în tratament. Însă dovleci proaspeți pentru consum putem avea până în primăvară, dacă îi depozităm la temperaturi între 10 și 13 grade. Trebuie doar coaja lor să nu fie deteriorată și atunci când ciocănim cu degetul în ei, să se audă un sunet gol, care promite că dovlecii sunt buni de mâncat și nu se vor strica la depozitare.

 

În bucătărie, dovleacul poate fi un real răsfăț, folosit în supe creme, plăcinte, piureuri de legume, gemuri, biscuiți din semințe sau pur și simplu feliat și copt în cuptor, apoi stropit cu miere/sirop de arțar/sirop de agave și scorțișoară.

 

NOTĂ: Există și dovleci doar ornamentali, care nu sunt destinați consumului.

 

CONTRAINDICAȚII

 

Miezul de dovleac consumat crud, poate să provoace balonare, crampe, diaree. Intoleranță la dovleac. Alergie la semințe.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2024. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0