(Calendula officinalis)
Florilor simple și duble de GĂLBENELE, în tonuri intense de galben și portocaliu, încă din Evul Mediu le-au fost consemnate proprietățile vindecătoare. Astfel că, pentru prima oară gălbenele au fost menționate de călugărița benedictină Hildegard von Bingen, în lucrarea ei Physica, apărută în jurul anului 1158. Gălbenelele erau recomandate de autoare pentru probleme ale pielii, dar și împotriva otrăvirilor, inclusiv pentru salvarea bovinelor și ovinelor: "Dacă vitele sau oile au mâncat ceva otrăvitor astfel încât s-au umflat la burtă, gălbenele se vor zdrobi și sucul lor va fi stors. Apoi, sucul va fi turnat în gură cu puțină apă, astfel încât să fie înghițit. Apoi ele se vor vindeca".
Gălbenele au fost foarte prețuite și de fermieri, deoarece erau folosite pentru a prezice vremea. Dacă gălbenelele erau deja deschise între orele 6 și 7 ale dimineții, acest lucru promitea fermierilor o zi frumoasă, însorită. Dacă acestea erau încă închise și după ora 7 dimineața, fermierii știau că va veni ploaia. Acest lucru este valabil și astăzi, doar că prea puțini oameni se mai uită la gălbenele ca să vadă starea vremii.
Gălbenelele erau folosite în vechime și pentru a face vrăji de dragoste. Bărbații înfășurau o bucată de rădăcină de gălbenea într-o eșarfă de mătase mov și apoi o purtau la ei pentru a fi plăcuți de toate femeile. În Albania și Macedonia, când o femeie dorea să sporească dragostea unui bărbat, îi lua amprenta de la mâna dreaptă pe lut și apoi o punea într-un ghiveci, o acoperea cu pământ și planta o gălbenea. Dragostea bărbatului pentru ea trebuia apoi să crească, să înflorească și să se înmulțească ca și gălbeneaua plantată.
Gălbenele erau folosite de asemenea, pentru a-și visa fetele bărbatul ursit. Gălbenelele erau uscate și măcinate, apoi amestecate cu miere de albine și puțin oțet. Fetele nemăritate se ungeau pe corp cu acest unguent înainte de a merge la culcare și se rugau la Sfântul Luca, pentru a le aduce în vis chipul bărbatului sortit. :)
Florile de gălbenele erau puse și în buchetele de nuntă, cu credința simbolică: ”Fie ca dragostea noastră să nu se încheie niciodată și să înflorească mereu”.
Multă vreme pigmentul galben puternic din gălbenele a fost folosit ca și colorant alimentar și ca înlocuitor pentru șofran, care era foarte scump.
BENEFICII
Unul dintre promotorii tratamentelor naturiste, elvețianul Johann Künzle (1857-1945) a lăudat gălbenele pentru efectele sale antispasmodice, pentru puterea pe care o au de a curăța ficatul și pentru rezultatele obținute în cazurile de inflamații ale colonului. Dar, principalul lor domeniu de aplicare spunea că este utilizarea externă, gălbenelele având proprietatea de a vindeca rănile rapid și fără complicații, deoarece sunt dezinfectante, antiinflamatorii, ucid germenii - bacteriile, virusurile și ciupercile. Fie că era vorba de răni purulente, vânătăi, eczeme, inflamații, piele uscată - crăpată, mușcături sau arsuri, gălbenele ajutau deoarece asigurau și regenerarea celulelor pielii. Astfel, gălbenelele au devenit celebrele vindecătoare de răni, recunoscute și astăzi la nivel mondial.
Administrate INTERN, gălbenelele stimulează secreția biliară si detoxifică ficatul, reduc spasmele care apar la nivelul tractului intestinal și al căilor biliare, protejează mucoasa gastrică și duodenală, combat afecțiunile gastro-intestinale și previn arsurile la stomac provocate de exces alimentar, întăresc sistemul imunitar, distrug radicalii liberi și previn procesele inflamatorii din corp.
Gălbenelele previn și tratează infecțiile urinare și tulburările digestive la copiii peste 1 an.
Gălbenelele reglează ciclul menstrual și reduc semnificativ durerile menstruale.
Gălbenelele au efect puternic detoxifiant, eliminând toxinele din organism și fiind benefice și pentru cei care doresc să scadă în greutate, scad riscul apariției cancerului, cresc producția de colagen în organism, reduc inflamația articulațiilor și previn aparitia artritei reumatoide.
EXTERN, cu ceaiul de gălbenele se poate face gargară, vindecând durerile acute de gât și gingiile care sângerează, îmbunătățindu-le aspectul și prevenind gingivita. Ceaiul de gălbenele previne tartrul și bacteriile care provoacă carii.
Proprietățile emoliente și regeneratoare ale gălbenelelor dau luminozitate tenului, alungând aspectul tern și ofilit, dacă se pun comprese cu ceai călduț de gălbenele.
Cu ceai de gălbenele se pot face băi de șezut și spălături locale, deoarece gălbenelele sunt antiseptice, calmează pruritul ( mâncărimea), ajută la tratarea micozelor vaginale, reduc disconfortul la nivelul venelor hemoroidale, mucoasei anale și vaginale, favorizând regenerarea acestora.
Unguentul de gălbenele ar trebui să nu lipsească din nicio casă, deoarece este puternic cicatrizant, antiinflamator, antiseptic, antibacterian, antimicotic, leac pentru răni, arsuri, degerături, micoze, eczeme, flebite, înțepături de insecte, mușcături, tenuri uscate, iritate, cuperozice, herpesuri etc
MOD DE FOLOSIRE
Intern, gălbenelele se pot administra sublingual, macerat la rece sau infuzie.
Sublingual: - gălbenelele uscate se macină fin cu o râșniță electrică; se pune 1 linguriță de pulbere sub limbă și se ține 15 minute, după care se înghite cu apă. Se poate lua de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
Macerat la rece: - peste 1 lingură cu gălbenele uscate sau 3-4 linguri cu gălbenele proaspete se toarnă la 250 ml de apă rece și se lasă 8 ore la temperatura camerei; apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol, de 3 ori pe zi. După jumătate de oră se poate mânca.
Infuzie: - peste 1 lingură cu gălbenele uscate sau 3-4 linguri cu gălbenele proaspete se toarnă la 250 ml de apă clocotită și se acoperă pentru 15 minute; apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol, de 3 ori pe zi. După jumătate de oră se poate mânca.
Extern, pentru gărgară, comprese, spălături locale și băi de șezut se va folosi maceratul la rece sau infuzia de gălbenele.
CONTRAINDICAȚII
Intoleranță la gălbenele.
Gălbenelele nu se administrează intern mai mult de 3 luni. Dacă se dorește continuarea administrării, se face pauză 1 lună și apoi se poate continua pentru încă 3 luni. ( pentru administrare și mai îndelungată, la fiecare 3 luni se face pauză 1 lună)
În cazul tratamentelor chimice pe baza de sedative, gălbenelele pot amplifica efectul produs de medicamente.
Copiii sub 1 an nu au voie să consume ceai de gălbenele.
Autor: Plante de leac
© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.
Natura vindecă trupul și iubirea vindecă sufletul!
Să fiți sănătoși!
Cu drag,
Distribuie mai departe
Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi să bifați ultima căsuță, prin care confirmați că nu sunteți robot. Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc!