(Jasminus communis)
O veche legendă indiană povestește despre o frumoasă prințesă care s-a îndrăgostit de Zeul Soarelui și atât de tare a suferit pentru că acesta i-a respins iubirea, încât s-a sinucis. Cenușa ei a fost împrăștiată pe pământ, iar din cenușa căzută creșteau flori frumoase și gingașe de iasomie. Ca semn al suferinței pricinuite de Zeul Soarelui, florile de iasomie nu vor să-și elibereze mireasma decât după ce soarele apune și nu se mai vede pe cer. De aceea iasomia și în zi de azi își eliberează miresma doar după lăsarea serii, fiind numită și ”Lumina Lunii”.
De-a lungul vremurilor, iasomia a fost venerată pentru calitățile ei afrodiziace, fiind cunoscută ca o floare a iubirii. În India, cu iasomie se împodobește dormitorul mirilor pentru noaptea nunții iar în țările arabe, iasomia este folosită pentru decorarea locuințelor.
Iasomia este simbolul național al Pakistanului, al Indoneziei și al insulelor Filipine.
Există peste 200 de specii de iasomie, care împodobeau în vremuri vechi grădinile regale și imperiale din Egipt, China, Afganistan, Nepal și Persia, împrăștiind parfumul lor împărătesc, de la lăsatul serii până când zorile se revărsau.
BENEFICII
Datorită compușilor activi prezenți în flori - în special a uleiurilor volatile, iasomia are efect sedativ, calmează stările nervoase, fiind un remediu străvechi împotriva stresului şi a altor tulburări nervoase. Iasomia tratează stările de sensibilitate nervoasă, de agitație excesivă, reglează starea emoțională, fiind benefică în anxietate și stări depresive. Iasomia relaxează întreg sistemul nervos, reduce oboseala și alungă insomniile.
ATENȚIE! Iasomia conține cofeină, de aceea ceaiul de iasomie nu se bea după ora 17, pentru că poate avea efect exact invers, împiedicând instalarea somnului.
Ceaiul de iasomie este bogat în antioxidanți și distruge radicalii liberi din organism, încetinind astfel procesele de îmbătrânire și reducând probabilitatea apariției cancerului. Ceaiul de iasomie este benefic pentru inimă, îmbunătățește circulația sanguină, are proprietăți antiagregante plachetare, scade colesterolul, previne înfundarea arterelor, formarea cheagurilor de sânge, tromboza și leziunile cerebrale.
Ceaiul de iasomie este extrem de popular în Japonia și China, fiind consumat aproape la orice masă, în combinație cu ceaiul verde, cu care acționează în sinergie, amplificându-și unul altuia proprietățile vindecătoare.
Datorită aromei puternice, ceaiul de iasomie de obicei se consumă în amestec cu ceai verde, ceai negru, ceai alb sau ceai oolong, menite să absoarbă mireasma iasomiei și să îi potențeze calitățile vindecătoare.
Deoarece iasomia conține și acid salicilic (aspirină vegetală), ea are și un efect analgezic, antiviral, antiinflamator și antitermic prin stimularea transpirației, fiind recomandată în caz de răceli, viroze, febră, cefalee sau migrene. De asemenea, ceaiul de iasomie reduce inflamațiile la nivelul articulațiilor, ligamentelor, tendoanelor și al mușchilor, elimină excesul de acid uric din organism, fiind un real ajutor în cazurile de gută, dureri articulare și musculare.
Iasomia reglează nivelul de insulină prevenind diabetul și reducând nivelul de zahăr din sânge al bolnavilor de diabet. Iasomia reglează tranzitul intestinal și ameliorează indigestia.
Iasomia accelerează metabolismul și conține catehină, un tip de fenol care are proprietăți de ardere a grăsimilor. Așadar, celor care doresc să piardă kilograme, li se recomandă consumul de ceai de iasomie după fiecare masă. Combinația de ceai verde cu iasomie, duce la subțierea imediată a stratului adipos.
Din iasomie, se poate prepara și VINUL DE IASOMIE, care are efect terapeutic:
- 50 grame flori de iasomie uscate se pun la macerat într-un litru de vin alb organic, timp de zece zile, într-un loc răcoros și uscat. Apoi vinul se strecoară de flori şi se lasă la decantat încă 7 zile, timp în care se vor depune reziduurile pe fundul sticlei. Se strecoară apoi cu grijă, fără reziduuri și apoi se completează sticla cu vin până sus, ca să se obțină din nou cantitatea de 1 litru. Vinul de iasomie se păstrează în sticle de sticlă, de 250 ml, la loc răcoros, deoarece acest vin se consumă ca medicament, nu ca băutură alcoolică. Se administrează 2-3 linguri cu vin de iasomie, la 30 de minute după mesele principale, în caz de circulație periferică defectuoasă, alergii de primăvară sau în caz de tulburări de dinamică sexuală, frigiditate, libidou scăzut, fiind un bun afrodiziac.
ÎN COSMETICĂ
Iasomia este un ingredient foarte des folosit în industria parfumurilor și a produselor cosmetice. La nivelul pielii, iasomia are un rol semnificativ în reglarea sebumului, fiind indicate produsele cosmetice care o conțin, persoanelor cu tenul gras. Loțiunile cu flori de iasomie vindecă arsurile solare deoarece refac umiditatea și elasticitatea pielii. Compresele reci cu infuzie de iasomie reduc ridurile și conferă tenului un aspect sănătos și luminos. Uleiului de masaj cu iasomie, hidratează foarte bine pielea și îi restabilește elasticitatea.
CONTRAINDICAȚII
Ulcer gastric și duodenal, gastrită.
Consumul excesiv produce greață, vărsături și tulburări de vedere.
Ceaiul sau vinul de iasomie NU se consumă niciodată pe stomacul gol, deoarece crește cantitatea de suc gastric.
Intoleranță la iasomie.
Autor: Plante de leac
© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.
Natura vindecă trupul și iubirea vindecă sufletul!
Să fiți sănătoși!
Cu drag,
Distribuie mai departe
Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi să bifați ultima căsuță, prin care confirmați că nu sunteți robot. Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc!