(Diospyros kaki)
Diospyros Kaki este un arbore fructifer exotic din familia abanosului, care atinge o dimensiune de până la 10 m . Forma lui însă, nu este diferită de cea a unui măr. Există diferite soiuri ale acestui arbore, iar fructele lor sunt deseori confundate între ele, deoarece seamănă și la aspect și la gust și la proprietăți. Cel mai des găsim comercializate fructele cu numele de kaki, persimmon sau Sharon.
Kaki deși este originar din China, se consideră a fi curmal japonez. Fructele Kaki, numite și ”fructele zeilor” au devenit un fel de vedete în sezonul rece, dar pe bună dreptate. Aceste fructe exotice sunt foarte bogate în vitamine, minerale, antioxianți, nutrienți și fibre, fiind foarte căutate și recomandate mai ales iarna.
BENEFICII
Datorită abundenței de vitamina C, kaki stimulează rapid imunitatea, previne și ameliorează simptomele de gripă și răceală, precum și multe alte afecțiuni inflamatorii și boli infecțioase, specifice sezonului rece.
Kaki conține antioxidanți importanți cu rol antitumoral, care protejează organismul împotriva cancerului de prostată, de plămân, de stomac şi de colon. Antioxidanții sunt prezenți mai ales în coaja fructului, de aceea se recomandă a se consuma cu tot cu coajă.
Fructul kaki conţine în cantitate mare potasiu, mineralul care hrănește (alături de magneziu, care este prezent și el în fruct) mușchiului inimii și care este responsabil și de eliminarea excesului de apă din organism.
Fiind o sursă excelentă de fibre, kaki fluidizează sângele, scade grăsimile din sânge şi implicit scade și colesterolul, previne ateroscleroza. Kaki scade tensiunea arterială și previne multe boli de inimă asociate cu hipertensiunea.
Kaki fiind bogat în vitamine și minerale este un excelent energizant natural,
reduce stresul, anxietatea, oboseala și combate depresia.
Kaki are proprietăți laxative excelente, fiind un remediu bun pentru constipație, datorită conținutului ridicat de fibre solubile și insolubile. Alimentele de origine animală NU conțin fibre, de aceea provoacă constipație.
Fructele kaki datorită efectului diuretic pe care îl au, previn și combat retenția de apă din organism. Se recomandă consumul zilnic a unui fruct kaki în locul medicamentelor diuretice, deoarece kaki nu cauzează pierderea de potasiu care este asociată cu administrarea diureticelor sintetice.
Fructele kaki ajută și la slăbit, de aceea sunt recomandate în dietele celor care doresc să piardă kilograme. Kaki îmbunătățește digestia, detoxifică organismul și menține ficatul sănătos, împiedicând distrugerea celulelor hepatice. Recomandat și în mahmureală, acest fruct ajută la eliminarea alcoolului din sânge.
Cuprul pe care îl conține fructul kaki ajută la o bună absorbție a fierului, producându-se astfel mai multe celule roșii, care sunt responsabile cu transportul de oxigen în organism.
Deoarece fructele kaki se digeră foarte ușor și oferă organismului rapid energie, sunt recomandate pentru copiii și adulții care practică sport sau alte activități fizice.
Fiind foarte bogat în antioxidanti și substante nutritive, kaki întârzie îmbătrânirea tenului, menține aspectul tânăr și redă luminozitatea pielii.
Aceste fructe exotice conțin de asemenea luteină și zeaxantină, doi antioxidanți puternici și foarte importanți pentru sănătatea ochilor. Aceste substanțe acționează asupra retinei și astfel previn bolile oculare, cum ar fi degenerarea maculară. De asemenea, previn cataracta. Alături de vitaminele A, C, P și K, acești antioxidanți protejează împotriva infecțiilor și leziunilor ochilor.
Deși Kaki este un fruct dulce, diabeticii îl pot consuma fără risc de hiperglicemie, deoarece el reglează nivelul de zahăr din sânge.
KAKI ÎN BUCĂTĂRIE
Fructele kaki pot fi folosite și pentru a prepara delicioase sosuri, creme, gemuri, jeleuri și piureuri. Eu am pus kaki într-un mix de salată ( inclusiv rucola) alături de avocado și muguri de pin, iar combinația dulce-acrișor-aromat-amărui a fost de-a dreptul fabuloasă.
Dacă fructele kaki nu sunt coapte suficient, ele pot fi lăsate la temperatura camerei chiar și două săptămâni. Depozitarea în frigider oprește procesul de maturare. Fructele se consumă când la apăsare seamănă cu un balon plin de apă. La mine nu prea au ocazia să se coacă chiar atât de bine, pentru că nu le rezist.
CONTRAINDICAȚII
Intoleranță la kaki, obstrucție intestinală.
Autor: Plante de leac
© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.
Natura vindecă trupul și iubirea vindecă sufletul!
Să fiți sănătoși!
Cu drag,
Distribuie mai departe
Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi să bifați ultima căsuță, prin care confirmați că nu sunteți robot. Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc!