(Allium ursinum)
Când pădurea are un iz ușor de usturoi, atenție mare la plimbări! S-ar putea să vă întâlniți cu ursul! 🐻 Pentru că atunci când ursul se trezește din lunga sa hibernare, primul lucru pe care îl face este să caute leurda și să se înfrupte din frunzele ei, ca să-și recapete din nou forța și vitalitatea.
Deja din vremurile precreștine, vânătorii și druizii (preoții vechilor celți) au observat că urșii treziți din hibernare se îndreaptă spre zonele cu plante neobișnuit de mirositoare. După ce mâncau leurdă, observau că urșii își recăpătau vigoarea imediat.
Numită usturoi sălbatic sau usturoiul ursului, leurda a fost mereu considerată o planta magică, care a reușit să îndepărteze vampirii, spiritele rele, vrăjitoarele și șerpii, fiind însă folosită în antichitate și ca poțiune de dragoste.
Leurda a fost considerată o plantă sacră în peisajul mistic al Țării Galilor, pentru că ținea la distanță diavolii, demonii și dăunătorii. Teutonii, celții și vechii romani erau entuziasmați de puterea vindecătoare a leurdei, pe care au descoperit-o în locurile umbroase din păduri. Indienii americani după ce au folosit leurda ca aliment, au început și să vindece cu ea. Au amestecat-o cu grăsimi animale și au obținut un extraordinar unguent antiseptic, cu care își tămăduiau rănile. În coloniile din America, leurda a fost folosită în tratamentul viermilor intestinali și a indigestiei, precum și în cazul abceselor și ulcerelor. Ulterior s-au descoperit efectele benefice ale leurdei asupra ficatului și plămânilor. În toate culturile, încă din vechime, leurda a fost folosită în mod tradițional, după exemplul ursului, ca tonic de primăvară.
BENEFICII
ALICINĂ se numește ingredientul activ din leurdă, care se găsește și în usturoi și care are un efect puternic vindecător. Alicina este o substanță volatilă, care se formează spontan cu ajutorul unei enzime, NUMAI atunci când SE MESTECĂ leurda ( și usturoiul ) și are efecte multiple asupra organismului, având proprietăți antivirale, antibacteriene și antifungice de necontestat. Leurda conține de asemenea minerale (cu preponderență potasiu, magneziu, calciu), vitamine, fibre, proteine, uleiuri esențiale care detoxifică organismul și purifică sângele. Leurda are proprietăți depurative mult mai active decât usturoiul.
Datorită proprietăților anticoagulante, leurda previne apariția trombozei și tromboflebitei, deoarece fluidizează sângele. Curăță vasele de sânge, le conferă elasticitate, dizolvă plăcile de colesterol, previne accidentului vascular cerebral, ateroscleroza și atacul de cord.
Leurda îmbunătățește memoria, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, amețelile de dimineață, stările depresive, tensiunea la nivelul capului și stările de anxietate (frica) și de neliniște, previne stările de oboseală, durerile de cap şi palpitaţiile specifice asteniei de primăvară.
Leurda curăță de asemenea, rinichii și vezica urinară, favorizează urinarea și elimină excesul de acid uric, de aceea este recomandată și în cazuri de gută și artrită. Leurda are efecte benefice în combaterea reumatismului degenerativ, promovează vindecarea pielii, fiind recomandată în eczeme, herpes, răni greu vindecabile, scrofuloză și alte boli cronice de piele. Cataplasmele cu frunze sunt indicate contra furunculilor (buboaielor).
Leurda întărește pe termen lung sistemul imunitar, are proprietăți expectorante și antispastice. Se recomandă în bronșite, tuberculoză pulmonară și infecții la nivelul căilor respiratorii superioare (gripe, răceli).
!ATENȚIE! Frunzele de leurdă se pot confunda cu frunzele de lăcrămioare, care consumate în exces dăunează grav ( frunzele de lăcrămioare au o puternică acțiune cardiotonică, de aceea se administrează numai sub controlul unui specialist și nu se depășește doza recomandată). Atunci când leurda și lăcrămioarele sunt înflorite, diferența e clară. Atunci când nu există flori, pentru a nu se confunda, trebuie să se facă testul mirosului. Se strivește o frunză între degete și dacă nu se degajă miros de usturoi, nu este leurdă.
În magazinele naturiste se găsește leurdă comercializată sub formă de capsule, tinctură și ceai.
RECOMANDARE
În fiecare primăvară vă recomand să faceți o cură de 4 săptămâni cu leurdă proaspătă (prin uscare, frunzele își pierd din proprietăți), în care zilnic să se mănânce de 1-3 ori pe zi, leurdă. Leurda se spală bine și apoi se poate toca la dimensiunea dorită. Deasupra se stropește cu ulei de măsline, lămâie sau oțet de mere și puțină sare fără iod, obținând astfel o salată extrem de sănătoasă, vindecătoare, care revigorează instant și care se poate consuma simplă, alături de crutoane sau de alte ingrediente sau preparate.
CONTRAINDICAȚII
Leurda nu este bine să fie consumată de mamele care alăptează pentru că substanțele ei active pot schimba calitatea laptelui, provocând colici sugarului.
Intoleranță la leurdă.
Persoanele care nu pot consuma usturoi pentru că le provoacă arsuri la stomac, pot tolera mult mai bine leurda.
Autor: Plante de leac
© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.
Natura vindecă trupul și iubirea vindecă sufletul!
Să fiți sănătoși!
Cu drag,
Distribuie mai departe
Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi să bifați ultima căsuță, prin care confirmați că nu sunteți robot. Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc!