Perele

(Pyrus communis)


Perele au fost fructe sacre pentru două zeițe din mitologia greacă: Hera, soția lui Zeus (denumită Juno de romani) considerată zeița protectoare a căsniciilor și a femeilor măritate și Afrodita ( sau Venus, cum au denumit-o romanii ), zeița dragostei.  În Odiseea, filosoful şi scriitorul grec Homer, a scris despre pară că este un dar de la zei.

În Franţa secolului al XVII-lea, în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, para era considerată un fruct de lux şi cel mai preţuit în cadrul curţii regale. Jean-Baptiste de La Quintinie, avocat și botanist, responsabil pentru grădinile palatului Versailles, a scris în rapoartele pe care le prezenta: "Trebuie mărturisit că printre toate fructele din acest loc, nu există nimic atât de frumos, nici atât de nobil, ca aceste pere. Ele aduc pe mese cea mai mare onoare."

 

BENEFICII

 

Pe lângă savoarea lor și frumusețea decorativă, perele sunt remedii extraordinare pentru multe afecțiuni. Consumate în mod regulat, perele pot ține organismul departe de boli. Aceste fructe zemoase și aromate ale toamnei, au un conținut ridicat de apă, fibre (solubile și insolubile), antioxidanți esențiali - vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina B1, B2, B3, B9 (acidul folic ), vitamina K, enzime și minerale - potasiu, magneziu, mangan, fosfor, calciu, cupru, fier, sulf, zinc, iod, fosfor și bor.

Perele întăresc sistemul imunitar, stimulând formarea și mobilitatea celulelor albe din sânge, care au un rol vital în organism, deoarece asigură protecţia în faţa infecţiilor.  Fibrele din pere stimulează secreția sucurilor gastrice și astfel alimentele pot fi mai bine digerate. Perele ajută și la reglarea mișcărilor intestinale și în consecință, împiedică constipația și curăță colonul. O cantitate excesivă de acid biliar în intestine poate crește riscul de a dezvolta cancer de colon și diferite probleme intestinale. Fibrele perelor reduc cantitatea de acid biliar din intestin și astfel riscul de a dezvolta cancer de colon scade

 

De asemenea, consumul de pere poate reduce riscul de cancer esofagian și de cancer la sân. Fibrele au un efect benefic și asupra inimii. Ele pot reduce colesterolul rău din sânge prin legarea sărurilor biliare și apoi excreția lor din organism. 

Perele sunt o sursă excelentă de potasiu, care este unul din mineralele inimii, cu efect vasodilatator. Așadar, perele nu doar că scad tensiunea arterială, dar pot și să prevină formarea de cheaguri de sânge, scad riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, ateroscleroză, atac de cord sau accident vascular cerebral. Pot reduce riscul de accident vascular cerebral cu până la 50%.

 

 

Perele conțin antioxidanți care previn bolile și însănătoșesc organismul bolnav. Antioxidanții protejează celulele de radicalii liberi, care se pot acumula în organism și modifică structura celulelor sănătoase. Acest fenomen duce la apariția celulelor mutante, favorizând apariția cancerelor și a altor boli periculoase. 

 

Consumul de pere este recomandat și pentru cei care suferă de anemie sau de o deficiență minerală. Datorită conținutului de cupru și fier din aceste fructe, unele minerale sunt mai bine absorbite de organism, iar cantitatea de fier și numărul de celule roșii din sânge, cresc. Deficitul de fier scade hemoglobina, ducând la apariția anemiei. Perele combat de asemenea și oboseala, dificultatea de concentrare și slăbiciunea musculară

 

Aceste fructe minunate au și efect antiinflamator, astfel că pot ameliorarea durerea cauzată de inflamație, fiind recomandate în osteoartrită, reumatism și gută. 

Perele sunt recomandate și în curele de slăbire, deoarece au un conținut foarte scăzut de grăsimi. Ele stimulează în mod special metabolismul și au un efect de detoxifiere și drenare.  Perele țin și cataracta la distanță.

 

ÎN COSMETICĂ 

 

Perele sunt un adevărat elixir și pentru piele, ochi și podoaba capilară, deoarece au un conținut mare de vitamina A, de luteină și zeaxantină - antioxidanți puternici, care reduc îmbătrânirea prematură a pielii, previn formarea de riduri și de pete de vârstă, opresc căderea părului, ajută la tonifierea pielii și reduc ridurile din jurul ochilor și a gurii.

 

Măștile faciale cu pere și puțină miere, sunt recomandate pentru tenul gras. Folosită de trei ori pe săptămână, această mască reduce remarcabil secreția excesivă de glande sebacee.

 

Perele bine coapte, conțin un alcool natural de zahăr denumit sorbitol sau glucitol, care are capacitatea de a hrăni scalpul, rădăcinile firelor de păr, hidratând firele de păr pe toată lungimea, dând podobei capilare un aspect sănătos și strălucitor.

 

!ATENȚIE! Fructele se consumă întotdeauna pe stomacul gol. Niciodată după masă.

 

 

CONTRAINDICAȚII

Nu se consumă pere în episoade diareice.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0