Păpădia

(Taraxacum officinale)


 ”Dialogul omului cu eternitatea poate începe şi în faţa unui puf de păpădie.”

Vasile Ghica

Florile galbene de păpădie, pe care primăvara le împrăștie chiar și pe marginea drumului, vor să ne atragă atenția asupra proprietăților vindecătoare pe care le au frunzele și rădăcinile ei. Deja din secolul al XVI-lea, medicul și botanistul italian Pietro Mattioli, recomanda în scrierile sale păpădia, pentru utilizarea internă și externă, într-o varietate de afecțiuni printre care dizenteria, bolile organelor genitale și ale aparatului urinar. 

 

Păpădia a fost însă folosită de-a lungul timpului și în ritualurile magice. Vrăjitoarele își ungeau corpul cu sucul lor, pentru a-și împlini dorințele. Americanii nativi fumau rădăcina de păpădie în ritualurile și profețiile șamanice și făceau amulete de protecție din rădăcini uscate, care îi fereau de problemele ochilor. În medicina tradițională chineză, păpădia a fost folosită de secole pentru a calma inflamația și stomacul deranjat, pentru a stimula digestia și pentru a crește volumul de urină, în vederea eliminării substanțelor reziduale care încarcă metabolismul.

 

BENEFICII

 

Datorită substanțelor active pe care le conține, păpădia are efecte remarcabile diuretice și depurative, acționând ca un puternic detoxifiant, care ajută organismul să elimine toxinele, curățând sângele, ficatul și colonul.

 

Păpădia are și efect tonic asupra ficatului, susține producerea și eliminarea bilei (păpădia triplează producția de bilă ), stimulează secrețiile digestive (gastrice, pancreatice și intestinale), normalizează tranzitul intestinal încetinit, elimină lichidele reținute în exces în corp și protejează celulele împotriva stresului oxidativ.

 

Cei care consumă păpădie în mod regulat, nu numai că își mențin ficatul și bila sănătoase, dar vor împiedica formarea pietrelor la rinichi, deoarece păpădia are o reputație proverbială de curățare a filtrului renal, prin creșterea diurezei.

 

Păpădia este recomandată cu succes în insuficiențe hepatice, hepatite și ciroză.

Păpădia este numită și ginseng european, datorită conținutului ridicat de substanțe amare, care o recomandă ca tonic extraordinar. Păpădia este de asemenea, bogată în vitamine ( vitamina A, B1, B2, B5, B6, B12, C, E, D, K ) și minerale (calciu, magneziu, potasiu, zinc, fier, cupru, cobalt , fosfor, mangan), fiind recomandată în alimentație în fiecare primăvară, în vederea revitaminizării și remineralizării organismului după trecerea iernii.

 

Frunzele de păpădie au mai multe proteine decât spanacul (care este renumit pentru conținutul proteic ridicat) și conțin toți aminoacizii esențiali – de aceea este foarte indicată și după efort fizic prelungit. 

 

Rădăcina de păpădie conține într-o pondere de 5 până la 40 de procente, inulină. Inulina este un polizaharid al fructozei care nu este descompus în stomac sau în intestinul subțire ca zahărul sau amidonul, ci ajunge în stare intactă în colon, unde hrănește bacteriile benefice și asigură sănătatea colonului și a întregului organism. Rădăcina de păpădie este de asemenea foarte eficientă în tratamentul cancerului, deoarece substanțele active conținute, au capacitatea de a distruge celulele bolnave.

 

Păpădia împiedică depunerea de grăsime pe vasele de sânge, reduce colesterolul, prevenind astfel bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale. Totodată reglează glicemia, reduce riscul apariției cancerului de orice fel, a sclerozei multiple și a cataractei. Este benefică și în caz de flatulență și constipație.

 

Păpădia are proprietăți antiinflamatoare cu efect benefic în cazurile de astm și alte boli inflamatorii, previne reumatismul și guta, curăță tenul acneic și este benefică în tratarea, ameliorarea și chiar vindecarea unor boli de piele. Păpădia are şi un efect anestezic, datorită unei substanţe conținute care are o acţiune asemănătoare morfinei.

 

Păpădia are, de asemenea, proprietăți antibacteriene și poate fi folosită pentru vindecarea rănilor, prevenirea infecțiilor, în caz de mâncărime sau durere datorate mușcăturilor de insecte. Se poate aplica pe locul vătămat suc de păpădie sau întreaga plantă dată prin blender.

 

Păpădia este recomandată cu succes și în curele de slăbire, deoarece stimulează metabolismul, elimină excesul de apă din organism și reduce depozitele de grăsime.

 

!ATENȚIE! Spre deosebire de diureticele convenționale care elimină odată cu apa din organism și mineralele, păpădia elimină apa dar în același timp, furnizează organismului mineralele necesare. Astfel, o cură cu păpădie nu poate duce simultan la o deficiență de minerale.

 

 !ATENȚIE! Cura cu păpădie nu trebuie să dureze mai mult de 1 lună. În timpul curei se recomandă hidratare suplimentară. ( peste cei 2 litri obligatorii de apă pe zi )

 

PĂPĂDIA ÎN BUCĂTĂRIE

 

Frunzele de păpădie proaspete, culese dimineața înainte ca florile să se deschidă - pentru a nu fi prea amare, se spală bine, se toacă si se pun într-un bol. Se adaugă ulei de măsline presat la rece, oțet balsamic și sare fără iod. Se mai pot pune fulgi de drojdie inactivi și crutoane. Este o salată delicioasă, care se consumă înainte cu jumătate de oră de mesele principale.

 

Se poate face și o supă de păpădie, exact ca supa de salată, folosind însă frunze de păpădie proaspete. Frunzele de păpădie au de 40 de ori mai multă vitamina A, de 9 ori mai multă vitamina C, de 4 ori mai multa vitamina E, de 8 ori mai mult calciu, de 4 ori mai mult magneziu, de 3 ori mai mult fier decât salata și foarte multe proteine.

Cu flori și frunze de păpădie se pot decora frumos platourile cu aperitive, deoarece și florile pot fi mâncate

 

Pentru tulburări hepatice se pot consuma frunzele proaspete în salate sau infuzia din frunze și rădăcini de păpădie uscate - o lingură cu vârf cu plantă peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită, se menține acoperită timp de 15 minute sau se poate face macerat la rece - o lingură cu vârf cu plantă adaugată la 250 ml de apă rece, se menține timp de 6-8 ore la temperatura camerei. Se pot administra 2-3 căni pe zi de infuzie sau macerat la rece, cu 30 minute înainte de mese.

 

Pentru efecte digestive se pun 3 linguri de frunze și rădăcină uscate într-un litru de apă, timp de 2 ore. Se încălzește apoi amestecul până la fierbere și se ia de pe foc imediat. Se bea apoi câte o cană cu jumătate de oră înainte de masă.

 

CONTRAINDICAȚII

 

Consumul de păpădie nu se recomandă în cazul alergiilor la polenul de păpădie. Păpădia poate să stimuleze producția de suc gastric, fiind recomandat a fi administrată cu precauție în cazurile de ulcer și gastrită.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0