(Melissa officinalis)
Roinița sau Melissa, numită și lămâiță (datorită mirosului de lămâie pe care îl degajă frunzele atunci când sunt presate ușor cu degetele) este o plantă perenă, aromatică, cu frunze dantelate și flori alb-gălbui sau alb-liliachiu, care apar din luna iunie până în august.
Numele Melissa provine de la grecescul ”méli” care înseamnă ”miere”, ”mélissa” însemnând "producător de miere", adică albină.
Melissa a fost o nimfă în mitologia greacă, însărcinată să aibe grijă de Zeus când era prunc. Kronos, tata lui Zeus, își înghițea toți copiii nou-născuți pentru a evita să fie ulterior izgonit de unul dintre ei, așa cum prezicea oracolul. Zeus a fost ascuns de mama sa Rhea într-o peșteră din insula Creta, iar nimfa Melissa a avut sarcina să-l hrănească cu miere și capra Amaltea să-l alăpteze.
Nimfa Melissa a dezvăluit oamenilor procedeul de extracție și beneficiile utilizării mierii, iar locurile unde creștea roinița erau adevărate „pășuni” pentru albine. Numită și ”iarba albinelor”, roinița a fost folosită ca medicament de greci de 2.000 de ani, fiind considerată planta care aduce liniştea în suflet.
În Evul Mediu, roinița ( adică Melissa sau lămâița), era găsită în toate grădinile mănăstirilor, fiind folosită și ca tratament pentru tensiune, pentru a calma durerile rănilor, durerile de dinţi și palpitaţiile. Călugării preparau din roiniță o băutură devenită celebră, cu care tratau crizele de nervi, sincopele și leșinurile. Romanii iubeau și ei roinița, pentru că albinele produceau din florile ei o miere foarte aromată și tămăduitoare.
BENEFICII
Frunzele și florile de roiniță conțin ulei volatil, citrol, geroniol, linolol, tanin, acid cofeic și substanțe amare.
Administrată intern, roinița armonizează starea psiho-emoțională, menține echilibrul psihic și emoțional, protejează sistemul nervos de stres, reduce agitația și îmbunătățește procesele cognitive în boala Alzheimer, susține aparatul cardiovascular în perioadele de stres, are proprietăți sedative și îmbunătățește memoria.
Roinița are și excelente proprietăți carminative - calmează durerile abdominale, reduce spasmele intestinale, favorizează evacuarea gazelor intestinale, ajută digestia, stimulează producerea și eliminarea bilei și reduce stările de greață.
Roinița are acțiune antiseptică, ușor antidiareică, normalizează funcția cardiacă, combate astenia de primăvară și stimulează pofta de mâncare.
Folosită extern, roinița menține sănătatea pielii, are acțiune antiherpetică, calmantă, antiseptică. Frunzele sunt un ajutor imediat în cazul mușcăturilor de insecte: frunza proaspătă se aplică direct pe locul afectat. Roinița datorită proprietăților ei vindecătoare asupra pielii este folosită și în multe produse cosmetice naturale - creme de față, rujuri ayurvedice, uleiuri de corp, duș geluri și șampoane.
MOD DE FOLOSIRE
INTERN, roinița se administrează sublingual, sub formă de macerat la rece sau infuzie.
Sublingual: - roinița uscată ( frunze și flori) se macină fin cu o râșniță electrică; se pune 1 linguriță rasă de pulbere sub limbă și se ține 15 minute, după care se înghite cu apă. Se poate lua de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.
Macerat la rece: - peste 1 lingură cu roiniță uscată sau 3-4 linguri cu roiniță proaspătă și tocată, se toarnă la 250 ml de apă rece și se lasă 8 ore la temperatura camerei; apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol, de 3 ori pe zi. După jumătate de oră se poate mânca.
Infuzie: - peste 1 lingură cu roiniță uscată sau 3-4 linguri cu roiniță proaspătă și tocată se toarnă 250 ml de apă clocotită și se acoperă pentru 15 minute; apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol, de 3 ori pe zi. După jumătate de oră se poate mânca.
În cazul administrării îndelungate, după fiecare 6 săptămâni se face o pauză de 10 zile.
EXTERN: -se aplică local comprese cu macerat la rece sau cu infuzie de roiniță.
Se pot face și cataplasme în felul următor: 1-2 linguri cu pulbere de roiniță fin măcinată se amestecă cu apă caldă până se obține o pastă consistentă care poate fi aplicată local. Apoi se așează deasupra un pansament ocluziv ( ermetic) care poate menține cataplasma la locul respectiv cel puțin 4 ore.
Atenție! Există comercializat ulei esențial de roiniță, dar niciodată nu se aplică pe piele nediluat, deoarece irită foarte tare pielea și mucoasele.
ÎN BUCĂTĂRIE
Frunzele proaspete de roiniță se combină excelent cu salate, cu paste și cu pește.
CONTRAINDICAȚII
Intoleranță la roiniță.
În cazurile de hipotiroidie se administrează cu precauție.
Nu se administrează concomitent cu calmante chimice.
Autor: Plante de leac
© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.
Natura vindecă trupul și iubirea vindecă sufletul!
Să fiți sănătoși!
Cu drag,
Distribuie mai departe
Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi să bifați ultima căsuță, prin care confirmați că nu sunteți robot. Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc!