(Rheum rhabarbarum)
Această plantă perenă cu tije sângerii, apare primăvara și este consumată mai mult în combinații dulci ( gem, compot, suc, tarte, plăcinte ) de parcă ar fi un fruct, când de fapt este o legumă în toată regula.
Cultivată din vremea Chinei Antice, rubarba a fost folosită în medicina tradițională chineză pentru proprietăţile sale vindecătoare de necontestat. Abia din secolul al XVIII-lea rubarba s-a consumat și ca aliment, nu doar ca medicament.
BENEFICII
Rubarba are un efect astringent, purgativ, tonic, antiinflamator, antioxidant, anticancerigen, antialergic și antimicrobian. Reduce inflamațiile ficatului, fiind un remediu foarte bun în afecțiunile hepatice, inclusiv în hepatite. Protejează ficatul, îmbunătățește funcțiile lui, elimină toxinele din organism, regenerează celulele hepatice și este un tonic excelent.
Rubarba scade tensiunea arterială și colesterolul, previne afecțiunile cardiace, reduce riscul apariției cancerului și stopează dezvoltarea celulelor mutante.
Culoarea roșiatică a rubarbei este dată de antioxidanții prezenți – licopenul și antocianinele, care combat radicalii liberi, responsabili cu apariția bolilor în organism.
Rubarba este și o sursă importantă de luteină - un fitonutrient și antioxidant totodată, care formează un filtru protector natural la nivelul retinei, astfel încât razele soarelui și lumina puternică sa nu afecteze ochii. Luteina previne și leziunile la nivelul nervilor optici prin efectul puternic antioxidant pe care îl are și de asemenea, previne degenerescența maculară datorată înaintării în vârstă. Luteina pe lângă beneficiile pe care le aduce sistemului vizual, previne îmbătrânirea celulelor nervoase, previne îmbătrânirea prematură a pielii și menține sănătatea plămânilor.
Benefică și pentru femeile aflate la menopauză, rubarba reglează greutatea corporală – arde grăsimile, are un conținut mare de fibre alimentare care ajuta la reglarea sistemului digestiv și care combat indigestia.
Conținutul mare de proteine, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, vitaminele A, B1, B2, C întăresc sistemul imunitar, susțin musculatura, previn infecțiile și cresc puterea de apărare a organismului în fața bolilor. Vitamina K pe care o conține reduce rezistența organismului la insulină, adică previne diabetul. Rubarba are proprietăți antibacteriene puternice și ajută la stoparea afecțiunilor produse de stafilococul auriu.
RUBARBA ÎN BUCĂTĂRIE
Tulpinile de rubarbă crudă se pot consuma ca atare sau adăugate în salate. Sucul de rubarbă proaspăt stors, puțin îndulcit cu sirop de arțar ( sau miere) , diluat cu apă și presărat cu coaja rasă de lămâie, este foarte gustos și sănătos. Compotul de rubarbă se pregătește cu nucșoară sau scorțișoară. Gemul de rubarbă se face simplu sau în combinație cu căpșuni. Se pot face tarte sau plăcinte cu rubarbă, simple sau cu struguri adăugați. Supele cremă de rubarbă sunt delicioase în combinație cu mentă, iar în ciorbe, rubarba este folosită pentru acrit.
CONTRAINDICAȚII
Gută, reumatism, pietre la rinichi și la vezica urinară, artrită, epilepsie, sarcină și alăptare.
!ATENȚIE! Frunzele de rubarbă trebuie îndepărtate înainte de preparare și NU trebuie consumate niciodată, deoarece sunt toxice, având un conținut foarte mare de acid oxalic – care poate provoca intoxicații grave, calculi renali și urinari. Așadar de la rubarbă se consumă doar tulpinile și rizomii.
Autor: Plante de leac
© 2018 - 2024. Toate drepturile rezervate.
Natura vindecă trupul și iubirea vindecă sufletul!
Să fiți sănătoși!
Cu drag,
Distribuie mai departe
Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi să bifați ultima căsuță, prin care confirmați că nu sunteți robot. Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc!