Salcia albă sau aspirina vegetală

(Salix alba)


Pe vremea Regelui Arthur, sub o salcie albă, ascunși printre crengile ei lungi, doi îndrăgostiți și-au jurat dragoste veșnică. Fericirea lor a durat până când el, visând la nemurire, a pornit în căutarea Sfântului Graal, jurând în fața iubitei, că nu se va întoarce până nu-l va găsi, ca să bea împreună din Cupa nemuririi. Timpul trecea cumplit de greu fără el, iar tânăra femeie, în fiecare noapte se întorcea sub ramurile salciei, să-și plângă dorul și iubirea, până într-o zi... când a murit de tristețe. Duhul ei a intrat în salcia care-i ascundea durerea, astfel că de atunci, salcia îi plânge dorul și iubirea și în zi de azi, atârnându-și crengile lungi până la pământ, în semn de suferință.

 

Legendele mai spun că frunzele magice ale salciei, strânse în săculeți de pânză, aduc dragostea adevărată celui care le poartă cu el. Se credea că scoarța de salcie pusă în case, protejează împotriva morții neașteptate. Iar când un om era chinuit de o taină pe care nu o putea împărtăși nimănui, el putea să spună unei sălcii albe ce-l apasă, eliberându-și sufletul și fiind sigur că secretul va fi păstrat pentru totdeauna. Si tocmai din ramurile salciei, vrăjitoarele își confecționau măturile zburătoare.  

În antichitate, părintele medicinei Hipocrate, a descoperit valoarea vindecătoare a salciei, tămăduind febra, durerile de spate și reumatismul, cu ceai din scoarța ei. Gravidelor în travaliu, Hipocrate le recomanda să mestece încet frunze de salcie, pentru ca durerile nașterii să devină suportabile.

În anul 1828, farmacistul francez Henri Leroux, a extras din scoarța de salcie albă, SALICILINA – din care, în anul 1835, chimistul german Karl Lewieg a obținut acidul acetilsalicilic.

Mai departe, în anul 1897, chimistul Felix Hoffmann a realizat, în Germania, prima formă chimică pură 100% de acid acetilsalicilic, adică aspirina. Ulterior, în anul 1899, compania Bayer a trecut Aspirina ca marcă înregistrată. Așadar, putem afirma cu precizie, că scoarța de salcie albă ESTE ASPIRINA VEGETALĂ – strămoșul natural al aspirinei de sinteză.

 

BENEFICII

 


Aspirina vegetală are acțiune antifebrilă, analgezică, antiinflamatoare. Ea trateaza bolile reumatismale, ameliorează durerile musculare, fiind recomandată pentru menținerea sănătății și reducerea inflamațiilor la nivelul articulatiilor, ligamentelor, tendoanelor și al mușchilor. Scoarța de salcie albă are efecte vasodilatatoare și antioxidante, previne depunerea de colesterol pe vasele de sânge, pe arterele coronare. Deoarece subțiază sângele și menține fluiditatea lui, are capacitatea de a preveni îngroșarea vaselor de sânge, putând preveni cu succes, infarctul.

 

Este un remediu bun și în caz de răceli, dureri de cap, gută, tromboflebită, tromboză, accident vascular cerebral, boli virale (nu distruge virușii, dar inhibă acțiunea lor dăunătoare), previne cataracta și poate ajuta în vindecarea aterosclerozei.

Este leac și pentru dureri menstruale, stări de iritabilitate nervoasă, anxietate sau insomnii pe fond nervos.

 

MOD DE PREPARARE

 

Scoarța de salcie se râșnește și apoi se depozitează într-un borcan închis ermetic. Se va măcina întotdeauna doar cantitatea necesară pentru 2 săptămâni, deoarece se oxidează și își pierde capacitățile curative. Se va administra o linguriță rasă de pulbere, de 3-4 ori pe zi urmată de un pahar cu apă. Se poate administra și ca decoct, fierbându-se 4 lingurițe de scoarță de salcie în 500 ml de apă, timp de 5 minute. După ce se răcește și se strecoară, se bea toată cantitatea de ceai pe parcursul unei zile.

 

Scoarta de salcie poate fi culeasă primăvara, înainte de a-i da frunzele sau poate fi cumpărata de la magazinele naturiste. Ea se găsește si sub formă de comprimate cu extract de Salix ( denumirea științifică a salciei ) sau sub formă de gemoderivate.

 

!ATENȚIE! Aspirina vegetală NU produce efecte dezastruoase asupra organismului ca și aspirina de sinteză, care provoacă tulburări grave de coagulare a sângelui (produce hemoragii interne), favorizează apariția ulcerului gastric, a gastritei hiperacide, inhibă acțiunea antimicrobiană a leucocitelor și producția de anticorpi, fenomen care scade dramatic rezistența organismului în fața bolilor. 

 

CONTRAINDICAȚII

 

Aspirina vegetală se utilizează cu prudență la persoanele aflate în tratament cu anticoagulante (crește timpul de sângerare) și nu se administrează în caz de hemoragii, hemofilie, sarcină, alăptare, alergie la salicilați, alergie la salcie. 

Se recomandă prudență persoanelor cu astm bronșic, bronșită astmatiformă sau cu teren alergic.

 

 

Autor: Plante de leac

© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.

 

 

 

Natura vindecă trupul și  iubirea vindecă sufletul!

Să fiți sănătoși! 

Cu drag,

Distribuie mai departe


Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi  să  bifați  ultima căsuță,  prin care confirmați că nu sunteți robot.  Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc! 

Kommentare: 0