În anul 1958, americanul Joshua Lederberg, la vârsta de 33 de ani, a câștigat Premiul Nobel în biologia moleculară, elaborând pentru prima dată termenul de „microbiom”.
MICROBIOMUL este universul nostru microscopic. :) El este format din trilioane de microorganisme vii ( bacterii, ciuperci, virusuri ) care trăiesc în noi
și au un rol vital de susținere a funcțiilor fiziologice. Cea mai mare parte a microbiomului se află în
INTESTINUL SUBȚIRE și în COLON. În componența microbiomului există peste 1 100 de specii diferite de bacterii, cu cele peste 3 milioane de gene aferente. Însă doar un sfert din acest microbiom
intestinal este comun aproape tuturor oamenilor. Restul microbiomului este unic pentru fiecare om, la fel ca amprenta digitală.
INTESTINUL SUBȚIRE asigură aproximativ 80% din FUNCȚIA IMUNITARĂ, astfel că intestinul subțire joacă un rol esențial în sănătatea noastră. Puțină lume știe că dacă flora intestinală este perturbată, consecințele negative le suportă întregul organism. De exemplu, un tratament cu antibiotice, distruge flora intestinală, adică omoară microorganismele vii care o compun. De aceea, prima consecință a administrării antibioticelor este SCĂDEREA IMUNITĂȚII.
Sunt multe mame care imediat dau copiilor antibiotice și apoi se miră că peste o săptămână, iar răcesc. Relația dintre medicamentele chimice și imunitate este invers proporțională. Cu cât se tratează afecțiunile pe cale chimică, sintetică, cu atât scade sistemul imunitar și organismul rămâne fără apărare, îmbolnăvindu-se tot mai des. Se poate afirma cu siguranță că o tulburare a florei intestinale pe termen lung, înseamnă un sistem imunitar foarte slab, care nu mai poate apăra organismul de boli și suferințe.
Microbiomul din intestin (flora intestinală) însă nu este distrus doar de medicamentele chimice, ci este influențat în mod direct și semnificativ de ALIMENTAȚIE. Vestea bună este că pentru reabilitarea intestinală, putem reconstrui flora intestinală, ceea ce aduce după sine intestine sănătoase, digestie bună, un sistemul imunitar puternic și o stare generală minunată.
!ATENȚIE! Cei care consumă zilnic zahăr, făină albă, produse fast food, produse de origine animală, produse cu coloranți și conservanți în exces, alcool și băuturi carbogazoase, ar trebui periodic să facă o curățare intestinală pentru reabilitarea florei intestinale, deoarece aceste alimente modifică pH-ul intestinal, intoxică și ucid microorganismele vii din microbiomul lor și le căptușesc colonul de toxine.
"MOARTEA PORNEŞTE DIN COLON" spunea Hipocrate, părintele medicinei. Acest adevăr se explică prin faptul că toxinele care se strâng și rămân blocate în colon, intră în fermentaţie şi putrefacţie, se descompun şi contaminează lent sângele, afectează toate organele, provocând în timp daune ireparabile organismului, ducând deseori la deces.
CÂND ORGANISMUL CERE AJUTOR?
Semnele pe care corpul uman le transmite atunci când intestinele sunt pline de toxine și flora intestinală este distrusă, sunt foarte clare, trebuie doar să fim atenți la ele. Poate exista una sau mai multe dintre aceste tulburări: probleme digestive - constipație, balonare, diaree, tulburări intestinale - gaze în exces, crampe, stomac iritabil, prezența ciupercii intestinale Candida albicans, acneea, pielea plină de impurități - puncte negre, pete, oboseala constantă, stări de moleșeală, stări depresive, iritabilitate, schimbări bruște de dispoziție, dureri lombare, durerile de cap dese sau migrene, răceli repetate care trec tot mai greu, afecțiuni respiratorii, alergii, intoleranțe alimentare, exces de greutate, somnolență, transpirație urât mirositoare, insomnie, palpitații, căderea excesivă a părului, cearcăne.
CUM SE CURĂȚĂ INTESTINELE ȘI CUM RESTABILIM FLORA INTESTINALĂ?
O metodă simplă, neagresivă și la îndemâna noastră este consumul SEMINŢELOR DE IN în amestec cu KEFIRUL.
SEMINȚELE DE IN
Cele mai vechi descoperiri în privința existenței inului provin din Iran (7500-6700 î.Hr.) și din sud-estul Turciei (aproximativ 7000 î.Hr.), în prima lui utilizare fiind folosite doar semințele. Pe lângă utilizarea semințelor de in ca aliment și medicament, cele mai vechi dovezi de prelucrare a inului în țesături, au fost descoperite în Egipt, între anii 3500 și 3000 î.Hr, când doar preoților le era permis să poarte veșminte de in. Începând cu a 4-a Dinastie, bandajele cu care au fost înfășurate mumiile egiptene au fost făcute din in. Egiptenii s-au închinat plantei de in, considerând-o un simbol al purității. În Europa Centrală, prelucrarea inului se făcea din epoca de piatră, primele dovezi pentru utilizarea lui fiind găsite în peșterile din epoca de piatră din Caucaz.
Semințele de in au fost deja folosite în scopuri de vindecare în tot acest timp, iar apoi, treptat, au fost căzute în uitare. Numai de la începutul secolului XXI, semințele de in au apărut din nou în prim plan, deoarece cercetările din domeniul medical au validat conținutul lor nutrițional de excepție.
Semințele de in sunt un dar al naturii, pentru a ne ajuta în curățarea intestinului subțire și a colonului. Ele au un conținut foarte mare de fibre solubile și insolubile, care absorb ca un burete toxinele și le elimină, având totodată și un efect laxativ, curățând intestinul și colonul de toate elementele nocive, eliminând reziduurile și putrefacția.
Un alt dar al naturii care face semințele de in extrem de importante este cantitate impresionantă de OMEGA 3 pe care o conțin. Omega 3 este un acid gras esențial, adică un acid gras care nu poate fi produs de organism, ci trebuie luat exclusiv din alimentație. Însă pe lângă fibre și Omega 3, seminţele de in conțin și proteine, vitamina B1, vitamina B3, vitamina B5, vitamina B9, vitamina E, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, lecitină, mucilagii și LIGNANI - compuși cu efecte asemănătoare estrogenilor, care au efecte antioxidante.
Toate aceste daruri aflate în micile semințe de in, au un rol esențial pentru organismul uman, deoarece ele previn bolile cardiovasculare, reduc colesterolul, trigliceridele, tensiunea arterială, curăță vasele de sânge, curăță ficatul de grăsime, mențin creierul sănătos, accelerează metabolismul, tratează inflamația, reduc simptomele menopauzei, normalizează tranzitul intestinal, previn cancerul ( în special cel de prostată și de sân) și combat stresul oxidativ.
KEFIRUL
Kefirul este o CIUPERCĂ de culoare albă, care arată ca mugurii de conopidă. Kefirul există din timpuri străvechi, fiind consumat de triburile musulmane din Caucazul de Nord. Datorită proprietăților sale vindecătoare, kefirul era considerat o comoară, iar mugurii de kefir erau transmiși din generație în generație, ca simbol al bogației și prosperității.
Kefirul conține o combinație unică de bacterii si drojdii în amestec cu proteine, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina B7, vitamina B9, vitamina B12, vitamina K, vitamina A și vitamina D, calciu, fosfor, magneziu, enzime și aminoacizi, printre care și triptofanul - unul din cei 8 aminoacizi esențiali care nu poate fi produs de organism, ci trebuie luat exclusiv din alimentație și cu ajutorul căruia, creierul produce serotonina - hormonul fericirii.
Ciuperca se pune la fermentat în lapte proaspăt, nefiert, la temperatura camerei, iar după 10-12 ore se obține un adevărat elixir pentru sănătate și longevitate, cunoscut generic sub numele de kefir. În Caucazul de Nord, kefirul se punea la fermentat numai în lapte de iapă, însă acum se pune la fermentat în lapte de vacă, de oaie sau de capră. Așa îl și găsim comercializat.
Kefirul, spre deosebire de iaurt și alte produse lactate, conține peste 30 de culturi de bacterii specifice - probiotice, printre care bacteriile acidului lactic, precum și drojdii și bacteriile acidului acetic, care sunt deosebit de importante și au rolul de a susține flora intestinală și de a elimina agenții patogeni. Așadar diferența dintre kefir și iaurt constă în tipurile şi cantităţile de bacterii găsite în ele, kefirul având mult mai multe substanțe nutritive în comparaţie cu iaurtul şi oferă beneficii diferite și multiple, putând susține sănătatea florei intestinale la un nivel mult mai ridicat decât iaurtul sau alte produse lactate. În plus, kefirul în timpul fermentației formează o enzimă care absoarbe lactoza, astfel încât kefirul se poate consuma și de cei care au intoleranță la lactoză.
Kefirul, datorită principiilor active pe care le conține, crește puternic imunitatea, are proprietăți antibiotice, antifungice, antivirale, antibacteriene, anticancerigene, antitumorale, antioxidante și antialergice. Kefirul înhibă dezvoltarea bacteriilor Salmonella, Escherichia coli, Helicobacter pylori și a ciupercii Candida Albicans, combate disconfortul digestiv, reglează activitatea intestinală, ajută la curățarea colonului și reface flora intestinală, întărind astfel sistemul imunitar. Kefirul oprește dezvoltarea țesuturilor bolnave - împiedică dezvoltarea tumorilor și producerea metastazelor, susține ficatul, pancreasul, fierea, splina și rinichii în funcțiile lor. Curăță canalele biliare și dizolvă în timp nisipul și calculii biliari, vindecă stomacul, intestinele, închide ulcerațiile, îmbunătățește calitatea sângelui, împiedică îmbătrânirea prematură, vindecă inflamațiile, reglează procesele metabolice din organism, combate osteoporoza, reglează tensiunea arterială, ajută în depresii, nevroze, insomnii, este eficient în bolile pulmonare, elimină din organism sărurile metalelor grele, curăță organismul de toxine. Datorită conținutului ridicat de acid folic, femeilor însărcinate li se recomandă să consume un pahar de kefir zilnic.
CURA CU SEMINȚE DE IN ȘI KEFIR
Pentru curățarea colonului și restabilirea florei intestinale se face o cură de trei săptămâni, astfel: în fiecare dimineață, pe stomacul gol se bea un pahar cu apă cât se poate de caldă și apoi se mănâncă în loc de micul dejun, un amestec de kefir și semințe de in, după cum urmează:
- în prima săptămână se consumă zilnic, câte o lingură de semințe de in, amestecate cu 100 de ml de kefir;
- în a doua săptămână se consumă zilnic câte două linguri de semințe de in, amestecate cu 100 de ml de kefir;
- în a treia săptămână se consumă zilnic câte trei linguri de semințe de in, amestecate cu 150 de ml de kefir.
!ATENȚIE! Semințele de in se consumă numai MĂCINATE! Consumate întregi, ele trec prin tubul digestiv fără a fi digerate și sunt eliminate ca atare, fără să aibe nici un efect. Întotdeauna se macină doar cantitatea care se consumă în 1-2 zile, deoarece grăsimile în contact prelungit cu aerul, se oxidează. Se recomandă depozitarea semințelor de in în locuri reci și întunecate, de preferat în frigider.
!ATENȚIE! Pe parcursul celor 3 săptămâni în care se face cura cu kefir și semințe de in, consumul de MINIM 2 litri de apă plată pe zi este OBLIGATORIU, deoarece fibrele din semințele de in își măresc volumul în mediul lichid și pot să constipe în loc să aibe efect laxativ.
RECOMANDARE
În afara curei de mai sus, adulții pot consuma zilnic, 1 lingură de semințe de in dimineața și una seara, respectându-se hidratarea suficientă. De asemenea, ar fi foarte sănătos să se bea zilnic câte un pahar cu kefir.
OBSERVAȚII
Semințele de in NU conțin gluten.
Kefirul deși este ușor acidulat - prin procesul de fermentare, are un conținut de alcool cuprins între 0,3 și 2 procente, după ce este consumat, devine un adevărat generator alcalin.
CONTRAINDICAȚII
Semințele de in sunt bine tolerate de organism, efecte adverse fiind foarte rar semnalate. Pot produce foarte rar reacții alergice. În cazuri de obstrucție intestinală sau colon iritabil, semințele de in pot amplifica uneori simptomele bolii. În dezechilibre hormonale, trebuie ținut cont că semințele de in pot imita efectele biologice ale estrogenului.
Autor: Plante de leac
© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.
Natura vindecă trupul și iubirea vindecă sufletul!
Să fiți sănătoși!
Cu drag,
Distribuie mai departe
Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi să bifați ultima căsuță, prin care confirmați că nu sunteți robot. Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc!