(Quercus robur)
Am fotografiat aceste ghinde verzi într-o zi de vară, în mijlocul unei păduri de pe Valea Rinului. Abia prin toamnă vor ajunge la mărimea și culoarea maturității. Ghindele însă nu doar împodobesc stejarii cu frumusețea lor, ci au și puteri vindecătoare.
Stejarul este numit regele copacilor în Germania, în anul 1989 fiind ales copacul anului. În triburile germane, stejarul era considerat un arbore sacru, scoarța lor fiind folosită deja din antichitate, ca remediu pentru bolile intestinale, de piele și de gât, datorită efectului antibacterian, hemostatic ( oprea hemoragiile), hipoglicemic și antiinflamator.
BENEFICII
De la stejar în scop vindecător se folosesc: scoarța, frunzele, amenții și fructele (ghindele).
SCOARȚA DE STEJAR se recoltează numai de pe ramurile tinere, din luna martie până în luna mai. Cu un conținut ridicat de taninuri, principii amare, săruri minerale, substanțe pectice, rășini, ceaiul din scoarță de stejar este un REMEDIU EXCELENT pentru combaterea diareei, dezinteriei, a viermilor intestinali, a febrei, hemoragiei, având și proprietăţi antitoxice şi antiseptice asupra tractului gastrointestinal superior (cavitatea bucală, faringe, stomac).
În componența ceaiurior antidiareice și antiinflamatoare din comerț, deseori găsim și scoarță de stejar.
Extern, băile în care se pun frunze de stejar și decoct din scoarță, intensifică circulația sangvină cutanată și subcutanată, cresc elasticitatea pielii, au proprietăți antiinflamatoare, antiseptice și calmante, astfel că se ameliorează sau se vindecă diverse afecțiuni ale pielii, hemoroizi, degerături, transpiraţia excesivă a picioarelor, leziuni ale anusului, leucoree.
GHINDELE se recoltează în lunile octombrie - noiembrie și se folosesc uscate și măcinate cu râșnița de cafea. Dacă se prepară sub formă de infuzie - peste o linguriță de ghinde uscate și măcinate, se toarnă 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat pană se răcește și apoi se strecoară și se bea cu înghițituri mici, pe tot parcursul zilei - sunt un remediu foarte bun în caz de diaree, dezinterie, paraziți, bacterii sau viruși ai tractului digestiv.
CAFEAUA DE GHINDE
Din ghinde se mai poate prepara și un gen de băutură asemănătoare cu cafeaua. Se folosesc ghindele coapte ( se culeg când au culoarea maro), se decojesc, iar miezul lor se amestecă cu boabe de năut - la două măsuri de ghinde se pune o măsură de năut și apoi se prăjesc într-o tigaie/tavă, amestecând mereu, până se rumenesc frumos. După ce se răcesc, se macină cu râșnița de cafea.
Într-un ibric se pun 200 ml apă, și când apa fierbe se adaugă 2-3 lingurițe din acest amestec. Se mai fierb 2 minute, după care ibricul se ia de pe foc și se acoperă pentru încă 5 minute. Cafeaua de ghinde are gust amărui și o aromă discretă de ciuperci de pădure. Se recomandă în colită de fermentaţie, enterita, surmenaj și dureri de cap pe fond de oboseală. Are proprietăți energizante și conține antioxidanți. Se pot consuma 1-2 căni pe zi.
Găsim produse din scoarță de stejar, muguri de stejar, amenți - florile stejarului care au forma unor mâţişori, ghinde de stejar, comercializate sub formă de ceai, capsule și gemoderivate - extractele gemoterapice din amenți și ghindă sunt recomandate în astenia sexuală la femei și la bărbați, menopauză, andropauză, cresc libidoul sexual, îmbunătățesc erecția la barbati, fiind un bun aliat în tratarea impotentei.
CE SUNT GEMODERIVATELE?
Oamenii de știință au descoperit că toate părţile tinere ale plantelor (muguri, mlădițe, lăstari, amenți) , conţin mult mai multă informaţie genetică, minerale, oligoelemente, vitamine, hormoni de creştere și enzime, decât celelalte părți ale plantei. Mai mult decât atât, unele proprietăți ale părților tinere ale plantei, nu se mai regăsesc când ele devin adulte.
Gemoderivatele sunt extracte din aceste părți tinere ale plantelor -muguri, mlădițe, lăstari, amenți, care conțin celule stem vegetale, care se pot regenera la infinit și pot produce toate tipurile de celule din interiorul plantei din care provin, cu scopul de a regenera țesuturile umane.
CONTRAINDICAȚII
Ghindele crude nu se vor consuma de către cei care au afecțiuni ale vezicii urinare.
Autor: Plante de leac
© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.
Natura vindecă trupul și iubirea vindecă sufletul!
Să fiți sănătoși!
Cu drag,
Distribuie mai departe
Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi să bifați ultima căsuță, prin care confirmați că nu sunteți robot. Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc!