(Tilia europea)
"Mireasma florilor de tei
Le poartă paşii pe alei.
El: cu gândurile-n rai.
Ea: le-ar fierbe de un ceai."
Tămăduitor și înmiresmat, teiul este un simbol al nemuririi, păcii, loialității și dreptății. Considerat încă din vechime arborele înțelepciunii, adunării și ospitalității, teiul era punctul central al fiecărei comunități, locul de întâlnire și socializare. Vechile popoare germane considerau teiul un arbore sacru, iar pentru triburile de celți el reprezenta un simbol al adevărului, deoarece credeau că sub influența miresmei sale îmbătătoare, oamenii nu pot minți.
În timpurile medievale, îndrăgostiții își jurau iubire veșnică doar sub teiul înflorit. Iar în antichitate, cine avea tei în preajma casei, era socotit vindecător. Fiind considerat și un arbore protector, ramurile lui înflorite erau adesea așezate deasupra ușilor. Florile de tei care erau puse în spații închise, protejau locul de șoareci, pe care îi alunga cu mirosul lor.
În secolul al XII-lea, călugărița benedictină germană Hildegard von Bingen (1098-1179) a consemnat în studiile sale de cercetare din domeniul medicinei, floarea de tei ca plantă medicinală. În cărțile despre plante din secolele 16 și 17, atât floarea de tei, cât și mugurii și frunzele sunt menționate ca medicamente naturale.
Florile de tei conţin zaharuri, mucilagii, taninuri, uleiuri esenţiale, glucozide, flavonoide, mangan şi vitamine, fiind excelente remedii pentru multe afecțiuni.
BENEFICII
Florile de tei fluidizează sângele, reduc riscul formării cheagurilor de sânge, curăță rinichii și ficatul, previn formarea calculior renali și biliari, ameliorează tulburările funcționale ale aparatului digestiv care apar pe fond de stres, tratează afecțiunile căilor respiratorii superioare - răceală, gripă, tuse, bronșită, desfundă nasul, reglează temperatura corpului, stimulează transpirația, elimină toxinele, scad febra, reduc inflamațiile și ameliorează migrenele.
Datorită conținutului de mucilagii, florile de tei au un efect de reducere a durerii și iritației. Se recomandă și în dureri musculare și articulare, în tulburări reumatice, lumbago, sciatică, tensiune arterială crescută, colici intestinale, insomnie, nervozitate, agitație și neliniște .
Ceaiul din flori de tei este indicat și în curele de slăbire, deoarece are efect diuretic și elimină apa reținută în exces în organism.
În caz de intoxicații alimentare ( toxiinfecție alimentară), se recomandă cărbune medicinal din lemn de tei sau cenușă de lemn de tei, câte o linguriță de 3 ori pe zi, până la vindecare.
Datorită substanţelor active din plantă, teiul are acțiune ușor sedativă, însă băut în exces devine excitant pentru sistemul nervos. O cană de ceai de tei liniștește, însă la peste 3 căni pe zi, efectul va fi opus! Este recomandat să fie băut seara, cu jumătate de oră înainte de somn, în special în cazul persoanelor care au insomnii și stări de nervozitate, anxietate.
Florile si mugurii de tei se găsesc comercializate sub formă de ceai, capsule, tinctură, gemoderivate.
MODUL CORECT DE PREPARARE AL CEAIULUI DE TEI
- floarea de tei NU se fierbe! Se adaugă peste o lingură de flori de tei uscate, 200 ml apă clocotită și se lasă la infuzat 3-4 minute, atât cât ceaiul să aibe o culoare gălbuie-ruginie, după care se strecoară. Dacă florile se lasă mai mult la infuzat sau se fierb, ceaiul devine roşu-maroniu intens, și nu se mai poate bea pentru că devine toxic.
CONTRAINDICAȚII
Este interzis consumul ceaiului de tei femeilor gravide și copiilor sub 5 ani, persoanelor anemice - deoarece teiul împiedică absorbția de fier, cardiacilor - poate accelera ritmul cardiac și șoferilor - poate produce amețeli și somnolență.
Autor: Plante de leac
© 2018 - 2023. Toate drepturile rezervate.
Natura vindecă trupul și iubirea vindecă sufletul!
Să fiți sănătoși!
Cu drag,
Distribuie mai departe
Pentru a putea lăsa un comentariu mai jos, trebuie să scrieți numele și mesajul dumneavoastră, să bifați căsuța cu "Datenschutzerklärung" (prin care confirmați că sunteți de acord cu Politica de Confidențialitate) și apoi să bifați ultima căsuță, prin care confirmați că nu sunteți robot. Mai trebuie să dați click pe butonul "Senden", iar mesajul dumneavoastră va fi trimis cu succes și publicat după moderare. Vă mulțumesc!